Начало Свят Севернокорейски войници защитават режима на Путин. Къде е непобедимата руска армия?

Севернокорейски войници защитават режима на Путин. Къде е непобедимата руска армия?

49
Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун
Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун / Снимка: БТА

Бройката на севернокорейски войници в Русия и техните действия там все още не са ясни, но сътрудничеството между двата държави предизвиква загриженост по света.

Взаимодействието между Русия и Северна Корея не е ново явление. През юни лидерите на двете държави постигнаха споразумение за подкрепа в областта на сигурността. Счита се, че Северна Корея доставя оръжия за руската война в Украйна. Службите на Киев информираха, че севернокорейски контингент е пристигнал на окупираните територии на Украйна през 2023 година.

3000 севернокорейски войници в Русия?

Според южнокорейското разузнаване, Северна Корея планира да предостави до 12 000 войници за участие в руската война срещу Украйна, като 3000 от тях вече са на място. Според данните от Сеул, те са облечени в руски униформи, за да скрият самоличността си. Показаните кадри от южнокорейската разузнавателна служба показват места в Източния военен окръг на Русия. Все още нито Русия, нито Северна Корея са потвърдили официално тези сведения.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол изрази загриженост и заяви, че страната му няма да стои безучастно по отношение на ситуацията. Той определи изпращането на севернокорейски войници в Русия като провокация, която представлява заплаха за глобалната сигурност. Южна Корея вече обмисля дипломатически и икономически мерки за реакция. За първи път се обсъжда и доставката на оръжие за Украйна, отбелязва ARD.

В момента има много спекулации и малко конкретна информация, по думите на Нико Ланге, старши научен сътрудник в Мюнхенската конференция по сигурността. „Все пак, е ясно, че севернокорейските войници са в Русия за обучение. Също така се предполага, че строителни части на севернокорейските въоръжени сили са налични на окупираните територии в Украйна, след скорошното посещение на Владимир Путин в Пхенян.“ Ланге предупреждава, че не трябва автоматично да се приема, че 12 000 севернокорейски войници участват заедно с руснаците в битките в Украйна. „Засега не виждаме такова нещо“, добави той.

Украйна изисква допълнителна западна помощ срещу новия алианс на Путин

Ситуацията е тревожна за Украйна. Киев се притеснява за подкрепата си: планът за победа на президента Володимир Зеленски не доведе до желания ефект. Също така, Украйна трябва да бъде нащрек за потенциалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през началото на ноември, който желае да ограничи военната помощ и дори обвини Зеленски за нахлуването на Русия.

Самият Зеленски подчерта, че партньорите на Киев трябва да реагират на очевидните доказателства. „Ако светът мълчи сега и ако се окажат севернокорейски войници на фронта, това няма да бъде от полза за никого и само ще удължи войната“, заяви украинският президент.

Важно е какво ще бъде реакцията на САЩ, тъй като Вашингтон не е просто най-големият поддръжник на Украйна, но и ключов съюзник на Южна Корея. САЩ също се изказаха за доказателства за присъствието на севернокорейски военни в Русия. „Ако те реши да се ангажират във войната на страната на Русия, това ще бъде много сериозен проблем“, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Този проблем ще трябва да бъде разрешен от следващия американски президент, който и да е той, по мнението на експерта Ланге. „В момента не виждам големите държави в Европа да обединяват усилията си, за да разработят обща стратегия. Какво искаме да постигнем в Украйна? Какво правим срещу Русия и нейните поддръжници? И как да действаме заедно? Това е от съществено значение“, коментира Ланге. Фактът, че Европа все още не е реагирала на допуснатото разположение на севернокорейски войски, е „фатален пропуск“, според Родерих Кизеветер от ХДС, експерт по външна политика на германската опозиционна партия.

Сътрудничеството вероятно няма да продължи дълго

Андрей Ланков, професор по история и международни отношения в университета Кукмин в Сеул, предполага, че Русия може да получи ползи от ангажирането на севернокорейските войници, тъй като това ще й позволи да избегне нова мобилизация. „Войната като цяло е популярна в Русия, но само ако голямата част от хората не участват в бойните действия и войната не се отразява на тяхното ежедневие“, посочи Ланков. Според него в Русия става все по-трудно да се намерят мъже, готови да рискат живота си дори за финансово възнаграждение.

С други думи, Северна Корея иска пари и технологии. „Войниците, които участват в договора с руската армия, получават 2000 долара на месец, плюс бонус от до 20 000 долара. Пхенян би желал поне половината от този бонус за всеки изпратен войник“, каза Ланков. Също така, модерните технологии са на върха на желаемия списък: „В други обстоятелства, Русия никога не би споделяла технологии с нестабилна страна като Северна Корея, но в момента няма друг избор.“ Въпреки това, експертът смята, че сътрудничеството няма да е дълготрайно. След приключването на конфликта в Украйна, отношенията ще се върнат на предишното си ниво, тъй като Северна Корея няма да представлява икономически интерес за Москва.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле„. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още международни новини – четете тук