Начало Пари Свободното падане на рублата продължава

Свободното падане на рублата продължава

535
Сподели

Руската рубла поевтиня още повече през днешния ден, стигайки най-ниските си равнища от 2016 година насам, докато страховете от засиленото геополитическо напрежение със Запада и новите санкции на САЩ срещу Москва засенчиха по-високите цени на петрола, отбелязва „Ройтерс“.

Руският пазар остава в режим на масирана разпродажба, която започна в петък, след като САЩ наложиха нови санкции срещу руски компании, изтъкнати олигарси и руски държавни служители.

Рублата достигна 64,77 за един американски долар на борсата в Москва, което е най-слабото ѝ равнище от 1 декември 2016 г., като загуби 11 процента от стойността си в няколкото дни, откакто бяха наложени новите санкции.

Въпреки че фундаментални фактори като състоянието на руската икономика и макроикономическите политики останаха непроменени, рискът от бягство от руски активи се увеличи през последните няколко дни.

Пазарът сега внимателно наблюдава как Москва ще реагира на последните американски санкции. Официалната реакция на Русия досега беше безмълвна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира вчера, че не е уместно да се вземат прибързани контрамерки, като подчерта, че разпродажбите на пазара били задвижвани от емоции и щели да бъдат последвани от корекция.

В очевиден знак, че сривът на рублата е предизвикал притеснения у руските власти, финансовото министерство не е закупило никаква чужда валута за резервите си в понеделник, показаха данните на Руската централна банка в сряда.

По отношение на еврото рублата поевтиня с 1,4 процента до 78,94 за едно евро, след като за кратко се мина психологическата граница от 80 рубли за евро, равнище, последно достигано през март 2016 г.

„Макроикономическите показатели показват, че рублата е много подценена“, изтъкват от брокерската къща „Откритие“.

Коментари