Начало Водещи Светът на модата загърбва кьощавите манекенки

Светът на модата загърбва кьощавите манекенки

1367
манекенки

Търговска група, представляваща стотици дизайнери в Америка, призова модната индустрия да се обърне към жени с по-големи размери, като например моделите с по-широк от приетия размер Ашли Греъм и Кандис Хъфин.

Греъм, от Небраска, през 2016 г. стана първият модел с размер „плюс“, който оглави корицата на „Спортс илюстрейтед“. Тя съсе появи и на корицата на „Воуг“, помагайки да се премахнат бариерите в прочутия, надменен свят на модата.

„Свидетели сме на признаци в модата, движещи се в правилната посока“, пишат Марк Каримзаде и Ники Кембъл в уебсайта на Съвета на модните дизайнери на Америка (CFDA), който представлява и над 500 мъжки и женски дизайнери, сред които и дизайнери на бижута и аксесоари.

„Дизайнери като Майкъл Корс и Кристиан Сириано вече използват модели, с които се противопоставят на на традициите“, казват те, позовавайки се на дългогодишното предпочитание на света към тънката талия.

„Добре развитото и здравословно изглеждащо тяло е важно в модата и ние искаме да видим повече дизайнери и компании да последват това през 2019 г.“, пишат служителите на CFDA.

Движение за представяне на алтернативни типове тяло започна през 2017 г. в Ню Йоркската седмица на модата, с ревюта на Прабал Гурунг, Кристиан Сириано и Майкъл Корс.

През септември CFDA представи бранда с размер „плюс“ Dia & Co в кампанията #TeeUpChange, за да насърчи по-голямото разнообразие сред размерите при младите творци.

Също така през миналата година тя работи съвместно с Universal Standard, марка, която предлага смяна на облеклата си през годината след закупуването им, ако размерът на клиента се промени.

„През изминалата година ние поставяме по-голям акцент върху инклузивността по отношение на размера“ чрез Dia & Co и Universal Standard „и това ще продължава да бъде фокус в бъдеще“, каза Каримзаде пред АПФ.