Начало Анализ Световните банкери и политици се наслаждават на „сладкото“ политическо положение в Давос

Световните банкери и политици се наслаждават на „сладкото“ политическо положение в Давос

1033

В швейцарския ски курорт Давос завърши световният икономически форум. Основният извод от изказванията на инвеститорите и политическите лидери беше, че световната икономика е в отлична форма и фондовите пазари имат всички предпоставки да продължат възходящото си развитие.

„Нека отбележим, че за момента, сме на сладко място“, каза изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в заключителната дискусия.

Индексът „Стандард & Пуърс 500“ е нараснал с около една четвърт от началото на 2017, а МВФ прогнозира най-силният световен икономически растеж през тази година, от началото на рецесията, след краткото подобрение през 2011. Около 57% от изпълнителите директори, анкетирани от „ПрайсуптърхаусКупърс“, прогнозират, че двоен ръст на икономиката през 2018, спрямо предишната година. Беше отбелязан и по-голям интерес към криптовалутите, както по време на на конферентните сесии, така и на алеите около конгресния център, където компаниите наемаха магазини, за да рекламират стоките си.

„Най-голямото притеснение, което чух през последните няколко дена в Давос е, че няма достатъчно поводи за тревога“, коментира изпълнителния директор на компанията за управление на активи „Джей Пи Морган Чейс“, Мери Калан-Ердос.

Просто чудесно

Тя изказа благоданости към политиците за неуморната им работа и за уважението, с което се гледа на заетите в държавната администрация. В този дух се изказа и гуверньора на „Банк ъф Ингланд“. По думите му „Ситуацията е просто чудесна“.

Подобни настроения накараха делегатите да обявят, че последната сбирка в Давос е най-оптимистичната, от преди финансовата криза. И все пак, предупредиха лидерите, инвеститорите не трябва да са лекомислени.

„Усещането ми е като през 2006“, заяви Джес Станли, главен изпълнителен директор на английската инвестиционна банка „Барклис“.

Дейвид Рубинщайн, съоснователят на „Карлил Груп“, базирана във Вашингтон компания, която се занимава с управление на алтернативни активи. „Основното ми притеснение е , че повечето хора си мислят, че светът не е застрашен от нова рецесия. Обикновено, когато всички са щастливи и самоуверени, се случва нещо неприятно.“

Америка е отворена за бизнес

Но предупрежденията не попречиха на доверието в икономиката. Ръководни представители на „Джей Пи Морган“ и“Дойче Банк“ заявиха, че бумът в световната търговия ще продължи и през тази година.

„Това е първата среща в Давос от много време насам, на която не говорим за скорошна или следваща криза“, заяви гуверньорът на „Банк ъф Канада“ Стивън Полоз.

Дори американският президент Доналд Тръмп, който според голяма част от гостите на форума е враг на глобализацията, беше приветстван за намаляването на данъците и регулациите. Той използва дългоочакваното си посещение, за да обяви, че „Америка е отворена за бизнес“.

„Има компании от цял свят, които сега гледат към САЩ, като на мястото, където трябва да отидат, за да са в развития свят“, заяви главният изпълнителен директор на инвестиционния фонд „Блекстоун Груп“Стивън Шварцман.

Данните от отдел Департамента по търговията (министерството на търговията на САЩ), публикувани по-рано в петък, показват растеж на американския пазар за четвъртото тримесечие с 2,6% на годишна база, в сравнение с 3,2% през предходните три месеца, въпреки че потребителските разходи и бизнес инвестициите остават силни.

Европа, която в Давос често е олицетворение на политическа или икономическа нестабилност, беше похвалена за неотдавнашното си разширение. „Европа има феноменална история“, казва професорът от университета в Харвард Кенет Рогоф.

Оптимизъм на стоковите пазари

Шефовете на големите стокови борси също изразиха оптимизъм, след като през последните две години чухме много оплаквания от спада в цените на петрола. „Не сме виждали подобен ръст от преди кризата“, заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо.

На фона на очакванията за ръст на инфлацията, се появиха прогнози, че Фед и други централни банки, може да прекратят стимулиращите мерки от времето на кризата, без да пресизвикат икономически сътресения.

„Досега виждахме, че централните банки, следват дългия цикъл, т.е. те инвестират в държавни облигации и други финансови активи, за да стимулират икономиката. Не очаквам да започнат продажба на тези активи, защото ще причинят смущения в икономиката“, коментира главният изпълнителен директор на „Сити Груп“ Майкъл Корбат. „Един от рисковете е, че не само Федералният резерв, но и други централни банки ще започнат политика за повишаването на лихвите и на инфлацията . Опасността, която виждам е , че инфлацията може да бъде изтървана“.

Световнията икономически форум не премина без известни притеснения. Докато световният финансов и бизнес елит в Давос, недвусмислено изразиха задоволството си, много хора не виждат ползите от възхода. За това говори надигащия си популизъм, който изкачи Тръмп на перзидентския пост на страната с най-силната икономика, както и възхода на националистите в Европа, нарастващия дълг на Китай и други икономики и редица геополитически заплахи. МВФ заяви, че не се обръща достатъчно внимание на опасността от рецесия в близко бъдеще и че намаляването на данъците в САЩ, обявено перз декември 2017 ще има краткотраен ефект.