Начало Свят САЩ: Убийството на лидера на „Хамас“ Хания не е от полза за...

САЩ: Убийството на лидера на „Хамас“ Хания не е от полза за преговорите за примирие

44
Израел
Снимка; БТА

Според президента на САЩ Джо Байдън, убийството на лидера на групировката „Хамас“ Исмаил Хания няма да помогне за постигане на примирие в конфликта между Израел и Газа, съобщи БТА.

Иранската революционна гвардия и „Хамас“ потвърдиха смъртта на Хания, който участваше в разговори с Израел за прекратяване на огъня в Газа.

Жителите на Газа се притесняват, че убийството на Хания може да продължи войната. По информация от Техеран, това се случи няколко часа след участието му в церемонията за встъпване на новия ирански президент.

Байдън заяви, че убийството не помага за споразумение за примирие и разкри, че е говорил с израелския премиер Бенямин Нетаняху по въпроса.

Израел не признава убийството на Хания, но заяви, че е нанасял удари по ирански прокси групи като „Хамас“ и „Хизбула“ и ще отговори на всяка атака.

Нито един американски официал не е участвал в убийството на Хания.

Лидерът на йеменските бунтовници обеща военен отговор за „опасната ескалация“, която смята, че е предизвикал Израел с убийството на Хания.

На фона на конфликта между Израел и Палестина, започнал на 7 октомври, „Хамас“ е нападнал Израел, като са убити 1200 души и взети заложници, според данни от Израел.