НАСА

САЩ се надяват американски астронавти отново да стъпят на Луната през 2028 г., личи по публикувания вчера бюджет на космическата агенция НАСА.

Общо финансирането на НАСА през 2020 г. ще бъде 21 млрд. долара. От тях 363 млн. ще бъдат отделени за поддържане създаването от търговски компании на „голям апарат за доставка на товари, а след това и астронавти, на Луната“.

„Партньорството с частни компании по развитието на пилотирана система за кацане на Луната заедно с други изследвания отново ще върне превъзходството на САЩ по пътя към Луната, около нея и на нейната повърхност и ще доведе до кацането на хора на Луната през 2028 г.“, се казва в документа, публикуван на сайта на НАСА.

От идването на президента Доналд Тръмп на власт САЩ обявиха възобновяване на лунната си програма, наричайки постоянното присъствие на хора на Луната етап от пилотирана мисия към Марс. В рамките на новата програма за Луната НАСА разработва идеята за създаване на окололунната станция Gateway, от която в бъдеще ще се осъществяват полетите на хора до лунната повърхност и обратно.

Строителството на тази станция ще започне през 2022 г., а първият пилотиран полет до нея е планиран за 2024 г.. Кацането на американски астронавт на Луната ще се състои в края на 2020-те години, сочат плановете на НАСА.

предишна статияМахат „перките на акули” по ул. „Граф Игнатиев”
следваща статияДжерард Бътлър стана бездомник – изгоря къщата му, откраднаха караваната му