Начало Свят САЩ изпращат самолетоносач, бойни кораби и изтребителна ескадрила в Близкия изток, докато...

САЩ изпращат самолетоносач, бойни кораби и изтребителна ескадрила в Близкия изток, докато Иран се готви за отмъщение

39
самолетоносача

САЩ са в път към Близкия изток с ударна група от самолетоносачи, ескадрила изтребители и допълнителни военни кораби, поради подготовката на региона за иранско отмъщение за убийството на високопоставен лидер на Хамас в Техеран тази седмица, съобщава CNN.

Това е може би най-голямата мобилизация на американски сили в региона от началото на войната в Газа, когато Пентагонът изпрати две ударни групи от самолетоносачи към Близкия изток, за да предупреди регионалните бойни групи да не разширяват конфликтите.

„Чухме ясно и категорично от върховния лидер, че планират отмъщение за убийството на лидера на Хамас в Техеран и че имат намерение да извършат нова атака срещу Израел“, заяви за CNN Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност.

„Не можем пренебрегнем факта, че и ние можем да сме цел на такава атака, затова трябва да гарантираме, че разполагаме с необходимите ресурси и способности в региона“, добави той.

В петък министърът на отбраната Лойд Остин нареди на ударната група USS Abraham Lincoln да смени USS Theodore Roosevelt, която в момента е в Оманския залив, съобщи заместникът на пресекретаря на Пентагона Сабрина Сингх.

Освен това в региона на Близкия изток и Средиземно море ще бъдат изпратени разрушители и крайцери, които са способни да защитават от балистични ракети. В изявлението не се посочва точно кои кораби бяха изпратени, но два американски разрушителя в източната част на Средиземно море участваха в отбранителните действия срещу ударите, нанесени от Иран върху Израел през април.

Остин също така нареди разполагането на ескадрила изтребители в региона, посочи Сингх.

САЩ вече имат десантен кораб USS Wasp в региона, които работи с 24-та морска експедиционна единица и може да извърши евакуация на американски граждани в Ливан при необходимост.

„Отбраната на Съединените щати е динамична, а Министерството на отбраната запазва съевременната си способност да се разгърне бързо и да реагира на нарастващите заплахи за националната сигурност“, каза Сингх в изявлението.

Иран обяви, че ще атакува Израел в резултата от убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Израел не е коментирал инцидента.

Американски чиновници заявиха, че очакваната иранска атака може да настъпи в следващите дни, а САЩ следят внимателно региона за някакви предварителни индикации какво може да се случи. Според тях атаката може да бъде подобна на тази с балистични ракети и дронове, които Иран изпрати срещу Израел през април, или може да бъде по-голяма и сложна, с координация с иранските проксита в региона.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала даде наблюдения, че е възможно да има координирана атака срещу Израел, след като Израел уби един от висшите командири на групировката, подкрепяна от Иран, в Бейрут по-малко от 24 часа преди убийството на Хания.

„Понеже те започват с битки с всички, не знаят какъв ще бъде отговорът… той ще е единичен или координиран“, каза той в реч тази седмица.