Начало Новини САЩ забраняват на бивш президент на Еквадор да стъпва на тяхна територия

САЩ забраняват на бивш президент на Еквадор да стъпва на тяхна територия

39
САЩ забраняват на бивш президент на Еквадор да стъпва на тяхна територия

САЩ забраниха вчера допускането на бившия президент на Еквадор Рафаел Кореа и на неговия вицепрезидент Хорхе Глас на тяхна територия, поради връзката им със „значителна корупционна афера“, предаде Франс прес.

Деянията, в които са били заподозрени двамата бивши лидери, са били извършени по време на заемането на публични длъжности.

Решението се отнася и до техните „преки роднини“ като съпругите им и пълнолетните им деца, подчертава посолството на Вашингтон в Кито.

През 2020 г. бившият президент социалист Кореа, управлявал страната от 2007 до 2017 г., беше осъден задочно на осем години затвор в Еквадор. Днес той живее в изгнание в Белгия и често споделя онлайн мнението си за положението в родната си страна.

Глас от своя страна е задържан в затвор с висока сигурност в югозападната част на страната. Той е обвиняван в отклоняване на фондове и корупция. Той беше задържан през април при полицейска акция в посолството на Мексико в Кито, където беше получил убежище, което доведе до дипломатическа криза между двете страни, припомня АФП.

Кореа, който отправяше остри критики срещу Вашингтон по време на мандатите си като държавен глава, заяви, че обвиненията срещу него са неоснователни и решението на САЩ е несправедливо.