Начало Водещи САЩ: В РС Македония има епидемия от корупция

САЩ: В РС Македония има епидемия от корупция

154
Скопие
На снимката:
Скопие

Ангела Агелер, американският посланик в Скопие, заяви, че властите във Вашингтон ще включат още лица от РС Македония в „черния списък“ поради голямата корупция в страната и сподели, че санкциите срещу Кочо Ангюшев са само началото.

Това изявление идва след скандала с обвиненията в голяма корупция, изправени пред вицепремиера Кочо Ангюшев, който обеща да обжалва решението на Държавния департамент. Агелер добави, че няма конкретна времева рамка кога новите лица ще бъдат санкционирани, но потвърди, че в страната има „епидемия от корупция“, която трябва да бъде спряна.

Доказателство за сериозността на ситуацията е и фактът, че на 5 ноември Държавният департамент на САЩ постави в „черния списък“ Кочо Ангюшев заради „мащабна корупция“. Той бе вицепремиер по икономическите въпроси на РСМ от 2017 до 2020 г. и е определян за един от петте най-богати македонци като собственик и изпълнителен директор на групата Феро Инвест и завода БРАКО.

Агелер обяви още, че САЩ ще продължат да санкционират корумпираните лица в страната и региона, независимо от тяхната позиция, политическа принадлежност или времето на извършване на престъплението.

Още международни новини – четете тук