Начало Култура Сам Мендес се завръща към режисурата с „1917“, посветен на Първата световна...

Сам Мендес се завръща към режисурата с „1917“, посветен на Първата световна война

985

След като приключи работа по 24-тия филм за Джеймс Бонд „Спектър“, който, за съжаление, беше значително по-слаб от предишния му „007 координати: Скайфол“, Сам Мендес си взе лека почивка от кинорежисурата (не е седял без работа обаче, защото се завърна към театъра за кратко), пише „Операция Кино“. През последните години на няколко пъти имахме повод да пишем за евентуалното му завръщане към големия екран с „The Voyeur’s Motel“ и „Pinocchio“, но в крайна сметка първият се разпадна, а вторият на този етап продължава без носителя на „Оскар“. За щастие, Мендес най-накрая се завръща с нов проект и това е посветеният на Първата световна война „1917“.

Засега не знаем какъв точно ще е сюжетът на „1917“ (повратна година в Първата световна война), но се надяваме скоро да научим някакви подробности. Междувременно знаем, че Мендес ще е режисьор и изненадващо на пръв поглед, „1917“ ще е дебютът му като сценарист, въпреки че на помощ му идва Кристи Уилсън-Кеърнс („Penny Dreadful“), която беше сценарист и на разпадналия се „The Voyeur’s Motel“.

Разпространител на филма ще е Universal, а продуценти са Amblin Partners на Стивън Спилбърг, което прави „1917“ друг вид своеобразно завръщане за Мендес – дебютът му като режисьор „Американски прелести“ е филм на DreamWorks Pictures и Спилбърг е дал думата си за тогава неопитния Мендес и го е подкрепял по време на снимките. Крайният резултат е не само „Оскар“ за най-добър режисьор, но и за филм, сценарий и актьор.

Ето както казва Сам Мендес за „1917“:

Много съм щастлив, че отново ще работя с Amblin и Стивън Спилбърг, както и с Дона Лангли и всички в Universal. Работя по този сценарий в продължение на година и е много вълнуващо, че филмът вече започва да става реалност.

Стивън Спилбърг допълва:

Компанията ни е дом за Сам още от първия му филм. Толкова се радвам, че се върна в старата си стая, където да създава нови истории – особено когато става дума за толкова амбициозен и невероятно дързък нов филм.

Очаква се снимките на „1917“ да започнат през април 2019, а премиерата се планира за декември 2019, което е доста кратък период и ни навява на мисълта, че става дума за доста скромен като мащаб филм (което въобще не ни притеснява, даже напротив). Ще ви държим в течение с развитието на проекта, който засега изглежда доста сигурен и се надяваме да не се разпадне.

предишна статияАвтомобилният ключ става цифров от догодина
следваща статияЗлатни правила в борбата срещу температурата при деца: Какво може и какво е строго забранено!