кафе

Милиони хора по цял свят, за да започнат деня си, разчитат на сутрешна чаша кафе, пише Дейли мейл. Но едно ново проучване допуска, че дори само поглеждането към чашата с еспресо, капучино или лате може да ви даде необходимата енергия и заряд, дори и да не го изпиете.

Изследователите вярват, че хората толкова силно свързват кафето с „възбуда, разсънване”, че е достътъчно едва да видят накакъв знак за кофеин, за да се активират области на нашия мозък, които контролират колко нащрек, будни и концентрирани се чувстваме. Изследването е проведено от Университета в Торонто и ръководено от Сам Малио, доцент по маркетинг.

„Кафето е една от най-популярните напитки и за неговите ефекти върху физическото здраве се знае достатъчно“, казва Малио. „Много по-малко се знае, обаче, за неговото влияние върху психиката, или казано с други думи, как дори напомнянето за кафе чрез изображение или звук, може да повлияе на начина ни на мислене”.

„Хората често се сблъскват с реплики, свързани с кафето, или мислят за кафе, дори без да го консумират”.

„Искахме да видим дали има връзка между кафето и възбудата, ако просто покажем на хората образи, знаци, свързани с кафето, дали тяхното физиологично ободряване ще нарасне, както би било, ако те действително са пили кафе.“

За да установят това, изследователите включват в проучването участници както от западните култури – САЩ, Канада и Европа, така и от източните – Китай, Япония и Корея, т. е. от „културата на кафето” и „културата на чая”.

Проведени са четири отделни експеримента с до 342 участника във всеки.

Изследователите включват хора от различни краища на света, именно защото кофеинът е четвъртата най-консумирана напитка в световен мащаб, докато чаят е на второ място.

Резултатите разкриват, че участниците, които са били изложени на свързаните с кафето сигнали, мислят по „по-конкретен, точен начин“.

Установено е, че това се случва и по-бързо при тези, на които е показана чаша кафе, отколкото при тези, на които е била предложена чаша чай .

Изследователите също са забелязали, че сигналите за кафе имат по-силен ефект върху тези, които са израснали на запад.

„В Северна Америка у нас се е запечатал образа на онзи чиновник, който се втурва на важна среща с тройно еспресо в ръка“, каза Малио.

„Има връзка между употребата на кофеин и възбудата, която може и да не съществува в други култури”.

Кафето обикновено съдържа 150 мг кофеин, докато чаша чай – 40 мг.

Следователно възбуждащите ефекти на кафето, в сравнение с чая, са по-изразени и помагат на хората да преодолеят по-бързо по-слабата концентрация.

„Обект на бъдещите изследвания ще бъдат асоциациите, които различни храни и напитки предизвикват у нас”, казва Малио.

Например, самата мисъл за енергийните напитки или за червеното вино може да повлияе на нашата „възбуда“, добавя той.

Проучване от 2013 г. предполага, че само виждането на логото на Макдоналдс предизвиква нетърпение, което може да се дължи на факта, че когато нямаме време, консумираме храни от веригата за бързо хранене.

предишна статияМестим стрелките на часовника с един час напред
следваща статияПетър Стоянов: Посещението на Клинтън ни даде решителен тласък към НАТО и ЕС