Владимир Путин

Иранският външен министър Джавад Зариф наскоро предложи да действа като посредник в сирийската криза. Турските въоръжени сили (TВС) започнаха да разширяват присъствието си в Идлиб, след като бяха нападнати от милицията на режима, която нарича себе си „сирийска армия“. Всъщност режимът командва може би 40 000 редовни войници, останалото е съставено от иранска „милиция“, чиито бойци всъщност са ирански войници, които се бият без униформите си, главно доброволците от Пасдаран. Сирийските ВВС са изцяло в ръцете на руските военни, включително пилоти, наземен персонал и военни съветници. Зомбираният режим е в ръцете на Иран и главно Русия.

Цялото сирийското население, което иска демократична промяна, е евакуирано, заточено, депортирано, затворено или просто екзекутирано и унищожено. Това е простата реалност на Сирия. Това е дълбок срам за всички демократични страни и се страхувам, че този опит показва неспособността на демократичните държави, включително САЩ и ЕС, да се намесят и да покажат своята възпираща сила. Това можеше да стане през 2013 г., когато режимът използва химическо оръжие срещу опозицията. Не че химическата война беше необходима срещу разделени и недобре оборудвани опозиционни сили, но целта на Башар Асад беше да разпространи терора сред цивилното население. Турция и Франция бяха готови да се намесят, техните въздушни сили бяха в бойна готовност. Президентът Барак Обама нямаше намерение за такива действия и заяви, че САЩ със сигурност ще накажат сирийския режим, но преди това трябва да отиде и да обсъди това с Конгреса.

И Иран, и Русия видяха това като отказ за включване в сирийската криза и оттогава считат Сирия политически за „ничия земя“, където могат да правят каквото си поискат. Резултатът е напълно унищожена страна и население. Една трета от населението напусна страната. Те не могат да се върнат в домовете си, ако режимът остане на власт. Асад се погрижи за пълно унищожаване на документите за вещите и недвижимите имоти на гражданите. Както и да е, няма сигурност и инфраструктура, за да се върнат изселените сирийци. Повечето от елита са депортирани или убити.

Сега, когато въоръжената опозиция е на прага на загубата на войната срещу нежеланата армия на Асад, силно подкрепена от руското въздушно покритие и иранската милиция, същественият въпрос започва да се оформя: как Анкара може да изтегли силите на TВС обратно от Идлиб и в близост до турско-сирийска граница и в крайна сметка какво да правим с въоръжената опозиция и техните привърженици, надхвърлящи милион души. Турция е дала подслон на около 4 милиона бежанци, главно от Сирия, и не е готова да приеме допълнително още милион бежанци с всички хуманитарни проблеми, които това би създало.

Случаят с Алжир

Все пак е трудно да се види друго решение. Настоящата ситуация ни напомня на войната за независимост на Алжир в началото на 60-те години на миналия век. Тогава Алжир нямаше статут на колония, той се считаше за отвъдморска френска територия. Три основни региона са били под френски граждански контрол, а именно Алжир, Оран и Константин; като се има предвид, че югът на страната, главно пустинята Сахара, беше поставен под властта на Националната жандармерия на Франция.

Струва си да се помни, че алжирското въстание, започнало през 1956 г., никога не е наричано война от френските власти. Вместо това, използваният термин е „задграничните операции на френската армия“. Около половин милион войници бяха изпратени в Алжир за 28 месеца. Френската армия тогава беше армия на милицията, където младежите, навлезли в зряла възраст, бяха задължени да отидат и да служат във войската. Значителен брой алжирци също се бият във френската армия, особено като поддържащи сили, за разузнавателни цели. Те бяха наречени „Харкис“ – име, произхождащо от арабската дума „харакат“, което означава операция, и тяхното структуриране беше много подобно на системата на селските стражи („коруку“), използвана от турските сили за сигурност при техните операции срещу терористичната организация ПКК.

След като Франция призна, след години война независимостта на Алжир, бъдещето на харкистите не изглеждаше обещаващо. Фронтът за национално освобождение (ФНО), който пое властта през 1963 г., не използва снизходително отношение към хората, които са воювали на страната на французите. Огромно градско население се пресели във Франция, известните французи „Pied Noirs“, които са родени и израснали в Алжир. Това създаде широко разочарование сред населението, негодуванието и разочарованието и до днес могат да се усетят в литературата, музиката и в по-малка степен в политиката.

Френската армия обезоръжи всички харкисти, преди да напусне Алжир, но също така им разреши да мигрират във Франция със семействата си, ако искат да го направят. Около 400 000 алжирци са мигрирали във Франция, развита и богата демокрация, но те се чувстват напълно отхвърлени и понякога неспособни да се интегрират. Десетилетия наред харкистите и техните потомци се бориха да се интегрират в съвсем различно общество. Идвайки от различна култура, говорейки на различен език и практикувайки различна религия, животът им не е бил лесен. Много е трудно да се предложат добри перспективи за интеграция на общност в тази ситуация.

Но защо Франция изостави Алжир? ФНО, въпреки непрекъснатата съпротива и партизанската война, никога не се е сражавал и печелил голяма битка срещу френската армия. Градовете бяха държани от френските военни, подкрепени от градско население, което искаше „Френски Алжир“.

Генерал Дьо Гол и френските власти трябваше да избират между две решения: или да предоставят френско гражданство на цялото население на Алжир, или да приемат неговата независимост. Франция напусна Алжир, тъй като ситуацията не беше устойчива; държава не може да изпрати всичките си млади наборници в бой, за да задържи огромна територия завинаги.

Положението на Турция в Сирия не е по-добро. Нашите военни са разположени на чужда територия, за да защитят значително местно население от две чуждестранни военни сили, Русия и Иран. Реалността е, за съжаление, толкова проста. Провеждайки прокси война през останалите войници на режима, тези две държави ще доминират над онова, което е останало от Сирия в обозримо бъдеще. Може да нямат достатъчно военна или икономическа сила, за да доминират над цели страни и региони, но те могат да го направят в Сирия и до известна степен в Ирак. Това се нарича „империализмът на бедните“ и може да има изключително опасни резултати.

Но проблемът е какво да правим с цивилното население и бойците в Идлиб. В крайна сметка вероятно френското решение за Алжир ще надделее. Трябва да се подготвим за това.