Начало Новини Ръководителят на палестинската групировка "Ислямски джихад" благодари на Иран за военната подкрепа

Ръководителят на палестинската групировка "Ислямски джихад" благодари на Иран за военната подкрепа

99
Ръководителят на палестинската групировка "Ислямски джихад" благодари на Иран за военната подкрепа

Лидерът на палестинската терористична групировка „Ислямски джихад“, участвала в безпрецедентните нападения, извършени на 7 октомври в Израел под ръководството на „Хамас“, благодари на Иран за военната му подкрепа, предаде ДПА.

„За палестинския народ нямаше да е лесно да постигне тази благословена непоколебимост в битката за „потопа Ал Акса“ без непоколебимата, ясна и непрекъсната иранска подкрепа през последните години, на всички политически и военни равнища“, заяви лидерът на групировката Зиад ан Нахала в Техеран.

Палестинската екстремистка организация Хамас, която контролира ивицата Газа, и други терористични групировки нарекоха атаките на 7 октомври в южната част на Израел операция „Потоп Ал Акса“, което е препратка към джамията Ал Акса в Йерусалим, едно от най-свещените места в исляма, припомня ДПА. На този ден те убиха около 1200 души, повечето от които цивилни, и отвлякоха още около 250 души в Газа, което предизвика продължаващата война между Израел и „Хамас“ в крайбрежната зона.

В момента Ан Нахала е в иранската столица за преговори, по същото време като ръководителя на „Хамас“ Исмаил Хания.

Освен с високопоставени политици, двамата ислямистки лидери се срещнаха и с духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Хания, ръководител на политбюро на „Хамас“, е в Иран за разговори за втори път след началото на войната в Газа. Техеран е смятан за най-важния поддръжник и на двете организации, които са класифицирани като терористични организации от ЕС, САЩ и Израел. Палестинският „Ислямски джихад“ се смята за една от най-радикалните бойни групировки в Близкия изток, чиито членове многократно изстрелват ракети по Израел от ивицата Газа. Въпреки това те се считат за по-малко влиятелни от „Хамас“.

Ръководството на Иран отхвърля всякакви твърдения за пряко участие на страната в безпрецедентните нападения на 7 октомври. Израел е обявен за заклет враг на Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам, припомня ДПА.