Начало Водещи Руслан Трад само за ДЕБАТИ: На територията на България има структури на...

Руслан Трад само за ДЕБАТИ: На територията на България има структури на „Хизбула“, службите знаят

79
Руслан Трад

На територията на България има структури на “Хизбула”, които действат от години.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ анализаторът и журналист Руслан Трад. Той припомни атентата на летища „Сарафово“, за който българските власти потвърдиха, че е организиран и извършен от „Хизбула“.

„Имаме сериозен проблем със сигурността в България като цяло. Обществото трябва да бъде информирано за това, че България е на много важна позиция и има важни събития, които се намират около нас“, коментира Трад.

По думите му обаче се подценява фактът, че на наша територия може да има дейност на мрежи, които са свързани с подобни групировки.

„Балканите са изключително важни за логистиката на подобен тип организации. Северна Македония, България и Гърция отдавна са логистични хъбове за Иран, откъдето се пренасят всякакви стоки, включително и оръжие. Това не е тайна“, разказа Трад.

По думите му у нас има офиси, в които се помещават представители на „Хамас“, които служат за логистични хъбове за посредничество между Западна Европа и Близкия изток.

През тези хъбове се извършват преводи на пари, споделя се информация чрез хора, които преминават, има доставчици и куриери.

„Целият този път на доставки се случва посредством контакти с криминалната общност, която вече съществува и в България, и на Балканите като цяло“, посочи Трад и допълни, че България и Гърция се използват най-вече заради морските пристанища, но отскоро има тенденция дунавските пристанища на наша територия да се използват за портал за контрабанда и набавяне нас редства, с които могат да се финансират структурите на “Хизбула”.

„Службите ни са наясно с тези неща. Въпросът е защо за толкова години не беше направено достатъчно, така че тези мрежи да бъдат потиснати. Едната от причините е политически чадър, заради финансови интереси. Имаме корупционни схеми, които подпомагат съществуването в комфорт на тези мрежи на нашата територия“, допълни анализаторът.

Цялото интервю с Руслан Трад четете утре.