Начало Водещи Руслан Стефанов: Всички съществуващи канали се прехвърлят от правителство на правителство

Руслан Стефанов: Всички съществуващи канали се прехвърлят от правителство на правителство

64
Руслан Стефанов Кадър: Би Ти Ви
Руслан Стефанов
Кадър: Би Ти Ви

Не е проблемът в смяната на шефовете на „Митници“, проблемът е, когато няма ясна идея накъде се върви. Когато изхарчиш 11 милиарда, каквото стана декември, даваш ясен сигнал – всички съществуващи канали се прехвърлят от правителство на правителство. Превръща се в търсене на начин как ние да овладеем тези канали. Това каза по Би Ти Ви икономистът от Център за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

„Има ясни решения – когато сме спазвали приличие 2009-2011, когато имаше предпазна клауза, с която можеше да ни накажат. Митниците, НАП и въобще цялата ни система придобиха доста повече възможности, след като страната влезе в ЕС. Технически станаха много по-грамотни“, добави той.

По думите му за мрежи от типа на „Нотариуса, Еврото, шефката на „Митниците“ – трябва да е ясно, че водят до уволнение и наказание.

По казуса с фискалния резерв Стефанов коментира: „Това са политически заигравки. Хубавото е, че поне имаме прозрачност. Всеки може да провери както касовото състояние на бюджета в момента, така и фискалния резерв“.

Икономистът отбеляза, че редовна политическа грешка при управлението на държавния бюджет е, че се правят големи харчове при сдаване на властта или в края на годината.