Начало Анализ Руско-сръбският младежки лагер е всъщност военно формирование

Руско-сръбският младежки лагер е всъщност военно формирование

1630
Военно

Информацията за руско-сръбския младежки тренировъчен лагер в Сърбия, организиран на планината Златибор от две милитаристични организации, в който участниците облечени във военни униформи по военни правила се учели на стрелба с импровизирано оръжие, предизвика скандал и буря от недоволство сред неправителствените организации в Сърбия, но и в държавите от бивша Югославия – Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора, в които раните от войните все още са пресни.

ПРЪВ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО

на този „младежко–патриотичен лагер“ съобщи Радио „Свободна Европа“ /РСЕ/ и от информацията стана ясно, че той е бил открит на 9 август и закрит под натиск на медиите и общественото мнение на 18 август. Мястото на лагера неслучайно е било избрано в един от най-известните сръбски курорти, планината Златибор, която е и  граничен район с Босна.

След информацията на РСЕ, руският сайт „Раша тудей“ побърза също да даде информация за лагера, публикувайки снимки на момчета и момичета във военни униформи на фона на красивата природа с множество руски и сръбски знамена. Сръбската страна, която изпадна в неловко положение първоначално се опита да представи лагера за  „детски“, но после се оказа че участниците са на вазраст между  12 и 23 години, общо 44 на брой, от които 34 момчета и  10 момичета и че е трудно някой да повярва в теорията за детско другаруване сред природата с инструктори „ветерани от войните“. Впоследствие се разбра, че „децата“ са всъщност младежи и непълнолетни лица от три държави – Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, част от които носят трамви от войните в бивша Югославия.

Първото нещо което един човек, научавайки за съществуването на подобен лагер на територията на бивша Югославия, си задава като въпрос е – кой е организаторът на тази странна проява, какъв е профилът на участниците в него и най-вече на инструкторите които учат младите хора на стрелба, и защо същият беше закрит от полицията  едва на 17 август вечерта а не в самото му начало, в дните след 9 август. Има тук и още нещо, което сочи РСЕ и то е свързано с кмета на град Чайетина, на чиято територия се намира Златибор, Милан Стаматович, който в компанията на представител на руското посолство в Белград присъствал на откриването на лагера. Как така един кмет, близък до управляващите в Белград, ще вземе самоцелно участие в подобно мероприятието, придружаван от руски дипломат!?

Случайно или не, лагерът на Златибор съвпадна с поредното съвместно руско-сръбско военно учение /13-17 август/ на територията на Санкт Петербург, на което присъстваха и двамата министри на отбраната, Сергей Шойгу и Александър Вулин.

В КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ

нещата са интересни от гледна точка на задкулисието в политиката и дипломацията, което ще рече че руската и сръбската страни неслучайно са допуснали провеждането на подобен род прояви, организирани от две милитаристични и националистически организации. Руската организация е известна като Е.Н.О.Т. Корп., сръбската – като Сдружение на участниците във войните на територията на бивша Югославия. Първата е представлявана от нейния лидер Валерий Шамбаров, втората – от Желко Вукелич.

Цитиран от Радио Свободна Европа, лидерът на Е.Н.О.Т. Корп., Валерий Шамбаров заявява, че става дума за  „военно-патриотичен лагер“, каквито има в Русия, и че тази година в един от тях са взели участие към 30 младежи от Сърбия, които участвали в тренировъчни упражнения, подобни на тези в Златибор. Според руския сайт „Раша тудей“, всичко се правело с цел „младите хора да научат основните военни техники за оцеляване в природата, оказване на първа помощ, да знаят как да се държат в случай на военни действия, как да използват пушка или как да се защитават с ножове“. В сайта се посочва, че лагери от този тип имало в Русия и че в Сърбия този бил първият. От казаното дотук се натрапва въпросът – какви са тези лагери в Русия, в които се изпращат деца и младежи от Сърбия и с каква цел се прави всичко това?

ОТ МНОЖЕСТВОТО

медийни публикации се разбира, че руската Е.Н.О.Т. Корп. е частна военна компания създадена в Русия през 2015 година по време на военния конфликт в Украйна. Някои я определят като организация „близка до Кремъл“, а други – като екстремистко военно формирование, чиито членове са участвали на страната на Русия във военните сражения в Донбас и Донецк. Дейността си организацията опредея като „хуманитарна“ и „патриотична“.

Белградския вестник „Блиц“, позовавайки се на свои източници пише, че „става дума за „дългата ръка на Кремъл за чиито интереси тази организация воюва там където Русия не иска официално да се показва“. Провежда учения в лагери, в които, подобно на този в Сърбия участват много млади хора и деца. И оттам възниква въпросът – как е възможно в държава, която иска да стане член на Европейския съюз, да се допусне провеждането на подобен вид прояви с участието на малолетни деца  и инструктори със съмнително минало!?

Авторитетното белградско списание НИН даже разкрива самоличността на двама от треньори в лагера – руснаците Алексей и Евгений, които дейността си в Е.Н.О.Т. Корп. определят като „хуманитарна“, подчертавайки че не получават пари от Русия, но признават, че отделни нейни членове са „участвали във военния конфликт в Украйна“. Сръбският им партньор, Желко Вукелич пред в-к „Блиц“ лагера определя като „младежко-патриотичен“, за което по редовен път уведомил компетентните органи на страната и останал изненадан, когато на 17 август вечерта към 22.00ч., полицията влязла в него и уведомила организаторите, че трябва да прекратят дейността му.

СКАНДАЛЪТ

получи не само политически привкус с руски почерк, но се превърна и в междурегионален след като се разбра, че младежите в лагера са граждани на три държави в региона – Сърбия, Черна гора и Република Сръбска /Босна и Херцеговина/, повечето от които деца на бежанци от Хърватия и Босна с един или без двамата родители и че са били използвани от организаторите за тяхната опасна и крайно националистическа кауза.

Властите в Белград, след като прекратиха дейността на лагера, не казаха как е възможно на територията на известният планински курорт почти 10 дни необезпокоявано да се провеждат тренировъчни учения за боравене с оръжие с използване на непълнолетни лица без знанието на техните родителите или компетентни институции. Организациите за защита на децата в региона се обадиха едва след прекратяване дейността на лагера. Това ще рече, че някой го е пазел в тайна и че е можел да действа и в момента ако не се бяха намесили медиите в региона.

ПОСЛЕДНАТА НОВИНА

по случая ни съобщава хърватският сайт „Braniteljski-portal“/22 август/ от който научаваме, че един от съорганизаторите на лагера, Желко Вукелич, през 1993г. е бил с чин подпоручик и като такъв е участвал във войната в Хърватия на страната на сърбите, където е „убивал хърватско цивилно население и е бил ранен“ и откъдето „успял да избяга в Сърбия, за да не бъде хванат и съден за военни престъпления“.

Нещата стават ясни по отношение на организаторите и участниците. По-важното е кой стои зад цялото това мероприятие и какво послание към гражданите на Сърбия и региона изпраща Сърбия, кандидат членка на Европейския съюз. По всичко личи, че темата е с продължение, каква ще е развръзката остава да видим. При всички случаи няма да е от полза за Сърбия.