Начало Свят Руски съд глоби мъж, защото си боядисал косата в цветовете на украинското...

Руски съд глоби мъж, защото си боядисал косата в цветовете на украинското знаме

109
Украйна

Младият руснак, чиято коса е боядисана в цветовете на украинското знаме, получи глоба от 50 000 рубли (около 510 евро) за явното дискредитиране на руската армия. Случаят е отразен в независимата руска медия „Медиазона“, цитирана от Ройтерс.

Снимки на 25-годишния Станислав Нетесов, публикувани онлайн, показват неговата кратко подстригана коса, боядисана в ярки синьо, зелено и жълто – цветовете на украинското знаме.

От началото на пълномащабната инвазия на Украйна през февруари 2022 г., над 20 000 души са били задържани в Русия поради своите антивоенни позиции. Около 900 от тях са обвинени в престъпления свързани с противодействие на войната, съобщава Ройтерс.

Според съдебните документи, Нетесов е бил глобен на 3 май за дискредитиране на въоръжените сили. Сумата на глобата не е посочена в източника, споменава БТА.

Пред съдебните органи Нетесов отрече, че боядисва косата си като протест и заяви, че не подкрепя нито Украйна, нито Русия. Той обяви, че от години е с този нестандартен външен вид.

След като беше глобен, Нетесов не беше достъпен за коментари, съобщи Ройтерс.

През изминалия месец, мъжът беше нападнат и ограбен от непознати хора, докато се прибираше от работа. Те му откраднали телефона и му повредили зъб. Самият Нетесов разказа за случката на организацията „ОВД-Инфо“. При посещението си в полицейското управление, където подаде жалба, полицаите реагирали на боядисаната му коса и го обвинили в дискредитиране на руската армия.

„Медиазона“ цитира полицейски доклад, който установява, че цветовете на косата на Нетесов носели негативна конотация спрямо Въоръжените сили на Руската федерация.

Освен това, Нетесов получил призовка да се яви в наборна комисия, но след като разкрил, че е транссексуален, призовката е била оттеглена.

Още новини от деня – четете тук