Начало Новини Руски политик заяви, че е необходим закон за защита на обществото от...

Руски политик заяви, че е необходим закон за защита на обществото от осъдени, които са се сражавали в Украйна

34
Руски политик заяви, че е необходим закон за защита на обществото от осъдени, които са се сражавали в Украйна

Депутат от долната камара на руския парламент каза, че правоприлагащите органи трябва да направят повече, за да предпазят цивилните от бивши затворници, които са се върнали у дома, след като са се сражавали в Украйна, предаде Ройтерс. 

Нина Останина, която е член на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) и оглавява парламентарна комисия за защита на семейството, заяви в интервю за в. „Газета.ру“, че ако властите не предприемат мерки, престъпленията, извършени от завърнали се от фронта военнослужещи, ще се увеличават. 

Има много съобщения за сериозни престъпления, включително убийства и изнасилвания, извършени от руски войници, които са се завърнали от Украйна. Това създава проблеми за Кремъл, който представя хората, сражавали се в неговата „специална военна операция“, като герои. 

Много от престъпниците са затворници, излежавали присъди за сериозни престъпления, които са били предсрочно освободени, след като воювали в Украйна по свое съгласие. Някои руски затвори тази година ще бъдат закрити защото много от лицата, излежаващи присъди в тях, са отишли на украинските бойни полета. 

Останина, която е включена в санкционните списъци на някои западни страни заради руската инвазия в Украйна, каза пред „Газета.ру“, че правоприлагащите органи трябва да бъдат задължени да държат под наблюдение бившите затворници, както и да им помагат да си намират работа и да се интегрират в обществото. 

„В никакъв случай не бива правоприлагащите органи да бъдат освобождавани от задължението си да контролират лица, които са се върнали от зоната на специалната военна операция, след като по-рано са били в затвора“, подчерта Останина, която оглавява парламентарна комисия за „защита на семейството“. Тя отбеляза, че очаква в близко бъдеще да бъде разработен законопроект и посъветва депутатите да „побързат“. 

Останина коментира темата, след като властите в Сибир съобщиха, че са арестували бивш войник за бруталното убийство на 12-годишно момиче. В местните руски медии има много подобни мрачни истории. 

През април бившият войник е бил осъден на седем години затвор, заради това, че е убил човек с ритници. Миналата седмица бивш наемник от „Вагнер“ получи 14-годишна присъда за убийството на 4-годишната си доведена дъщеря след кавга със съпругата му.