Начало Водещи Русия търси хора за военните заводи

Русия търси хора за военните заводи

104
Военен парад Русия
Демонстрация на руска военна техника на парада на 9 май /Снимка: БТА

Руският военно-промишлен комплекс получава рекордни поръчки заради войната, но изпитва глад за работници. Нови хора се привличат с високи заплати и защита от мобилизация. Но обещанията невинаги съвпадат с реалността.

През последната година в руския военно-промишлен комплекс (ВПК) рязко се увеличи търсенето на специалисти за производството на танкове, артилерия, експлозиви и друга продукция – всичко това заради войната, която Русия вече трета година води против Украйна.

Кадрите не достигат – заради мобилизацията, масовата емиграция и заминаването на фронта по договор. В тези условия предприятията от руския военно-промишлен комплекс примамват нови работници с различни преференции, включително високи заплати и „гаранция“, че няма да се окажат на фронта в Украйна. Но на практика обещанията невинаги съвпадат с реалността.

Русия не може да реши въпроса с дефицита на кадри

В бюджета на Русия за 2025 година е заложена огромна сума за военни цели – 13,5 трилиона рубли, което представлява 6,31% от БВП. Руските власти наливат пари във ВПК, но за да се увеличи производството, трябва да бъде намерена свободна работна ръка, посочва пред ДВ икономистката Наталия Зубаревич.

По нейните думи, в момента в сферата на руския ВПК са заети над два милиона души. Но тя пояснява: това, което президентът Путин с гордост нарича „исторически ниско ниво на безработицата за последните 15-20 години“ всъщност е съпроводено с небивал кадрови глад в различни други области – на практика „свободната работна ръка“ е свършила.

Поради това, както обяснява експертката, предприятията във всички отрасли се опитват да привлекат кадри с по-високи заплати. По данни на Министерството на търговията ръстът на заплатите във ВПК за две години е достигнал 30-60 процента. Зубаревич обаче изтъква, че заради политиката на руските власти тази ситуация създава множество дисбаланси, за които „икономиката рано или късно ще накаже“.

Как примамват работници във ВПК

Проучванията на ДВ показват, че в обявите за работа някои работодатели обещават много социални гаранции и различни бонуси, за да примамят нови сътрудници. В завода „Яков Свердлов“ в град Дзержинск, който произвежда отбранителна продукция и експлозиви, се предлагат например високи заплати с индексация, сигурна защита от мобилизация, както и транспорт до дома след вечерните смени. Само че – както коментират работниците – нерядко им се правят удръжки от заплатите заради забележки към качеството на работата им, а и натоварването за една и съща заплата е различно.

От ракетно-космическата корпорация „Енергия“ в Московска област също постъпват оплаквания, свързани с обещаните високи заплати. По същия начин стоят нещата и в завод N9 в Екатеринбург, където се произвеждат артилерийски снаряди. Заплащането може да бъде относително високо, но само ако човек наистина полага много извънреден труд, е отбелязано в коментар в социалните мрежи. Друг работник в същия завод пък пише, че в обявата за работа е посочена една заплата, а фактическата е с една четвърт по-ниска.

Материално-техническото оборудване не е на ниво

В завода „Курганмаш“, който произвежда бойни машини за пехотата, работниците се оплакват не само от ниските заплати, но и от остарялото оборудване. В постовете си служителите в този завод споменават технологии от 1960-те години, шестдневна работна седмица и заплата 42-46 000 рубли – тоест около 800 до 900 лева. А иначе обещаните заплати са около 1400 лв.

От проблеми с оборудването се оплакват и в ракетно-космическата корпорация „Енергия“, а сътрудник на предприятието „Енергомаш“ в Петербург пише, че техниката е толкова износена, че голяма част от продукцията на завода „виси на косъм“.

„Не чета новините“: какво разказват работещите във ВПК

Миналата година заплатите в машиностроителното предприятие „Енергомаш“ нараснали, споделя пред ДВ един от работещите там. Тази година обаче премахнали премиалните заради увеличение на щата. „Казаха ни, че спешните поръчки са свършили“, обяснява работникът, който допълва, че това предприятие може да разчита на „застраховка“ срещу евентуална нова мобилизация.

Работникът казва, че предпочита да не мисли за войната в Украйна – тя го засягала „само отчасти“. И не четял новини. Не иска да сменя работното си място, защото работи отдавна в това предприятие и изплаща ипотека.

Друг събеседник на ДВ, който работи във военно предприятие за производство на микроелектроника, разказа за двукратното увеличение на заплатите след началото на руската война срещу Украйна. Според него, ако в началото на 2022 г. са плащали по 60 000 рубли на месец, то в края на 2024 г. – вече се взимали по 130 000 рубли. Но той отбелязва, че поради нарастващите разходи за живот в Русия, неговото благосъстояние не се е променило много оттогава.

*Тестът е публикуван в „Дойче Веле„. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още международни новини – четете тук