Начало Технологии Русия създава операционна система от ново поколение, която не може да се...

Русия създава операционна система от ново поколение, която не може да се хакне

575
Сподели
хакване

Служителите на обединението Национална Технологична Инициатива (НТИ) заявиха, че създават компютърна платформа от ново поколение, при която няма опасност от хакерски атаки и загуба на информация, съобщава Kaldata.

Новата платформа се създава за руския процесор Елбрус. Изданието подчертава, че основата на новата операционна система вече е готова.

Нашата страна трябва да има своя собствена хардуерно-софтуерна платформа, която по никакъв начин не зависи от чуждестранните производители“ – каза ръководителят на работната група на отдела SafeNet Валентин Макаров. „Само по този начин може да осигурим надеждността на нашите компютърни системи, свързани с националната безопасност. Процесорите Елбрус са един от пътищата за изграждането на доверена среда, която в момента се изгражда от SafeNet„. Под „доверена среда“ Макаров има предвид серия компютри и мрежово оборудване, на което може да се има доверие от всички гледни точки на защитата и уязвимостта.

Той каза още, че Елбрус превъзхожда всички други процесори по интегрирания в него механизъм за контрол на използването на машинната памет. Поддържа се и специална технология на защитени и безопасни изчисления, с помощта на която многократно се намаляват грешките, възникващи при разработването на нова операционна система и при писането на програми за нея.

Коментари