Начало Свят Русия праща безпилотна мисия до Марс догодина

Русия праща безпилотна мисия до Марс догодина

774
Сподели

Русия предприема амбициозна поредица от мисии до Марс, започвайки с безпилотна мисия до Червената планета през 2019 г. Това обяви руският президент Владимир Путин в интервю, цитирано от руските медии.

„Планираме безпилотни и по-късно пилотирани мисии в дълбокия космос, като част от лунната програма и за проучване на Марс. Най-близката мисия е много скоро, планираме да предприемем мисия до Марс през 2019 г.“, уточнява Путин в интервю за нов документален филм на Андрей Кондрашов.

Той добави, че програмата за проучване на Луната ще бъде насочена към полярните райони на спътника на Земята.

„Нашите специалисти ще се опитат да кацнат близо до полюсите, защото има причини да се очаква там да има вода. Там трябва да се направят проучвания и оттам трябва да бъдат предприети изследвания на други планети и по-далечния космос“, коментира още руският държавен глава.

Плановете за лунната програма на Русия включват тест за кацане на южния полюс на Луната, предвиден за 2019 г., технология за тестване, която може да се използва за постоянна станция на Луната през 2023 г. и мисия за извличане на почва през 2025 г. База на Луната можело да бъде създадена някъде през 2040-те или 2050-те години.

Русия не е правила никакви опити за мисии до Марс след неуспешното изстрелване на „Фобос-Грунт“ през 2011 г., като си сътрудничи с други държави.

Коментари