Начало Свят Русия отново иска да променя граници. Този път в Балтийско море

Русия отново иска да променя граници. Този път в Балтийско море

69
Балтийско море

Новината за предложението на руското министерство на отбраната за преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море е предмет на остри дебати. Становището на Финландия, като член на НАТО, е категорично против инициативата.

Предложението за коригиране на границите около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград е предмет на сериозно внимание. Въпросът защо е необходимо това и дали са проведени консултации с другите държави в региона, все още представлява мистерия.

Според руското министерство:

„Линията на държавната граница на Руската федерация по море ще се промени“.

Реакциите на външни министри и други официални лица от Финландия, Литва и други страни от региона са ясни – този ход на Русия е неочакван и представлява предизвикателство за сигурността и стабилността на региона. Все още не е ясно какви ще са последиците и какво ще е реакцията на другите държави.

Ситуацията се изследва и следена внимателно от Финландия, като президентът на страната изрази обезпокоеността си по въпроса. Литва също реагира ясно и категорично, като нарича предложението на Русия за промяна на границите на териториалните води в Балтийско море за ескалация срещу НАТО и ЕС.

„Това е очевидна ескалация и трябва да получи подобаващ отговор“, заяви литовският външен министър.

Ситуацията остава напрегната и очакваме допълнителни новини и реакции по въпроса.

Още новини от деня – четете тук