Начало Водещи Русия отвори нов фронт в Украйна и започна сухопътна офанзива

Русия отвори нов фронт в Украйна и започна сухопътна офанзива

34
Офанзива

Русия е започнала сухопътна офанзива в района на Харков, съобщи украинското министерство на отбраната.

Нападението отваря нов фронт във войната, посочва Ройтерс.

Киев изпраща подкрепления към граничния град Вовчанск, където се водят сражения.

Украинските сили са били подготвени за офанзивата на границата с Харковска област, заяви президентът Володимир Зеленски.

„Приблизително в 05:00 ч. тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини“, съобщиха от военното министерство на Украйна.

„Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават“, се уточнява в изявлението.

По първоначална информация руските сили са били посрещнати с артилерия, но се очаква да бъдат изпратени допълнителни сили.

„Нашите военни и военни командири прецениха силите си, посрещайки врага с артилерийски огън. Тежки артилерийски боеве е имало около 7-8 ч. сутринта. Посрещнахме ги с артилерийски огън и вярвам, че успяхме да ги спрем още сутринта“, заяви Володимир Зеленски.

Руските сили са напреднали около километър в североизточната украинска област, според украински високопоставен източник, цитиран от Ройтерс.

Целта е да завземат поне 10 километра, за да бъде създадена буферна зона.

По-рано стана ясно, че руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област. Управителят Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че украинските сили са успели да ги отблъснат и да задържат позициите си.

При руски атаки тази нощ украинската отбрана е успяла да унищожи всичките 10 дрона.

В Харков са пострадали двама души и са нанесени щети по жилищни сгради.

Във Вовчанск е загинал един човек, а петима са били ранени. Един човек е бил убит в съседно село, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

„По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време, заедно с хуманитарния център, организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили“, заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

Същевременно украинска атака с дрон е предизвикала пожар в петролна рафинерия

в руската Калужка област, предаде Ройтерс, като се позова на руските служби за справяне с извънредните ситуации.

Пожарът бързо е бил потушен. При атаката няма пострадали.

През лятото Украйна може да очаква прекъсвания на електроенергията заради скорошните руски удари по енергийна инфраструктура и увеличеното потребление, както и кампанията за ремонтиране на атомните електроцентрални, каза ръководителят на оператора на украинската електропреносна мрежа „Укренерго“.

От края на март украинският енергиен сектор е обект на масирани руски ракетни и атаки с безпилотни летателни апарати, които доведоха до прекъсване на електрозахранването в много региони и повдигнаха въпроса за децентрализацията на производствените мощности.

Определено ще се сблъскаме с предизвикателства през лятото и тези предизвикателства ще бъдат свързани най-вече с недостига на мощности поради повредите в електроцентралите“, заяви ръководителят на „Укренерго“.

След последните атаки срещу енергийната система „Укренерго“ наложи ограничения в електроснабдяването на промишлените потребители, а правителството призова населението да пести електроенергия.

„Укренерго“ заяви, че Украйна планира да внесе 13 904 мегаватчаса електроенергия днес спрямо 16 699 мегаватчаса вчера.

В изявлението се казва, че сутринта Украйна е получила спешна помощ от страни от ЕС, а през деня очаква да внесе електроенергия от Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Молдова.

Украински държавни служители заявиха, че страната е загубила около 80% от капацитета си за производство на топлинна енергия, като все повече разчита на трите атомни електроцентрали, които произвеждат около 60% от електроенергията.

Производството на топлинна и водноелектрическа енергия е необходимо, за да се поддържа баланс между търсенето и предлагането в пиковите часове на потребление на енергия сутрин и вечер.

Киев очаква първите си изтребители Ф-16 да бъдат доставени през юни-юли, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен украински военен източник.

Украйна иска военните самолети американско производство, за да неутрализира руското въздушно превъзходство в продължаващата повече от две години война.

Източникът не уточни кой ще достави самолетите.

Още международни новини – четете тук