Начало Свят Русия отвори нов фронт в Украйна и започна сухопътна офанзива

Русия отвори нов фронт в Украйна и започна сухопътна офанзива

69
Офанзива

Русия е стартирала нападение по суша в областта на Харков, съобщава украинското министерство на отбраната.

Това нападение открива нов фронт във войната, посочва Ройтерс.

Киев изпраща подкрепа към град Вовчанск, където има битки.

Украинските сили са били готови за руската атака на границата на Харковска област, каза президентът Володимир Зеленски.

„Около 5:00 сутринта врагът се опита да пробие нашата отбранителна линия с бронирани машини“, съобщиха от украинското военно министерство.

„До момента тези атаки са отблъснати; битките продължават с различна интензивност“, посочват в изявлението.

Информацията сочи, че руските сили са били атакувани с артилерия, но допълнителни сили се очакват да бъдат изпратени.

„Нашите военни и команди прецениха ситуацията и отговориха на врага с артилерийски огън. Тежка артилерийска битка е възникнала около 7-8 часа сутринта. Успяхме да ги спрем още в началото на деня“, заяви Володимир Зеленски.

Руските сили са продължили напред с около километър в североизточната украинска област, според информация от високопоставен украински източник, цитиран от Ройтерс.

Целта е да превземат поне 10 километра, за да се създаде буферна зона.

Преди това бе ясно, че руски диверсантски групи се опитаха да проникнат през границата в Харковска област. Управителят Олег Синегубов съобщи в „Телеграм“, че украинските сили успяха да ги отблъснат и да задържат позициите си.

При руските атаки тази нощ украинската отбрана успя да унищожи всичките 10 дрона.

Двама души са пострадали в Харков и има щети по жилищни сгради.

В Вовчанск има един загинал и петима ранени. Още един човек е бил убит в съседно село, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

Днес украинските власти помагат за евакуацията на цивилни от град Вовчанск и околните райони в Харковска област, поради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Същевременно, украинска атака с дрон предизвика пожар в петролна рафинерия

в руската област Калужка, предаде Ройтерс, цитирайки руските служби за извънредни ситуации.

Пожарът беше бързо погасен и нямаше пострадали при атаката.

През лятото Украйна може да очаква прекъсвания в електрозахранването поради недавните руски атаки върху енергийната инфраструктура и повишеното потребление, както и поради кампаниите за ремонт на атомните електроцентрали, заяви ръководителят на оператора на украинската електромережа „Укренерго“.

От края на март украинският енергиен сектор беше обект на масирани руски ракетни и атаки с дронове, които доведоха до прекъсвания в електрозахранването в много райони и повдигнаха въпроса за децентрализация на производствените мощности.

Определено ще срещнем предизвикателства през лятото, свързани предимно с липсата на мощности поради повредите в електроцентрали“, каза ръководителят на „Укренерго“.

След последните атаки срещу енергийната система „Укренерго“ наложи ограничения в електроснабдяването на промишлени потребители, а правителството призова населението да бъде спестяващо по отношение на електроенергията.

„Укренерго“ съобщи, че Украйна планира да внесе 13 904 мегаватчаса електроенергия днес, в сравнение с 16 699 мегаватчаса вчера.

В изявлението се посочва, че сутринта Украйна получи спешна помощ от страни от ЕС, а през деня очаква да внесе електроенергия от Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Молдова.

Украинските държавни служители заявиха, че страната е загубила около 80% от капацитета си за производство на топлинна енергия и все повече се опира на трите атомни електроцентрали, които произвеждат около 60% от електроенергията.

Производството на топлинна и хидроелектрическа енергия е необходимо, за да се създаде баланс между търсенето и предлагането по време на пиковите часове на потребление на енергия през сутринта и вечерта.

Киев очаква първите си изтребители F-16 да бъдат доставени през юни-юли, съобщи Ройтерс, цитирайки високопоставен украински военен източник.

Украйна търси американски военни самолети, за да се противопостави на руското въздушно превъзходство в продължаващата две години война.

Не беше посочено кой ще достави самолетите.

Вижте още международни новини тук