Начало Свят Русия засили нападенията си срещу Украйна по време на мирната конференция в...

Русия засили нападенията си срещу Украйна по време на мирната конференция в Швейцария

79
Русия засили нападенията си срещу Украйна

Снимка: АП/ БТА

Военните действия в Украйна се засилват след приключването на мирна конференция в Швейцария, информира БТА.

„През целия ден врагът увеличава своите настъпателни операции, с цел пробиване на украинската отбрана и отстраняване на украинските военни от позициите им“, съобщи украинският генерален щаб вчера в своя доклад за обстановката.

Според публикуваните данни има 88 сражения, като най-много от тях, 36, са в Донецка област. 25 атаки са били отблъснати, но 11 продължават, особено около град Покровск, където руските военни се стремят към напредък.

Отчетени са и 10 опита за щурмуване на украинските позиции на фронта на север и юг – в областта на Лиман и около Курахово.

Съобщава се, че ВВС на Москва бомбардират отбранителните позиции си. Информацията обаче не може да бъде потвърдена от независими източници.

От есента на миналата година Украйна е в защитна позиция поради забавените доставки на оръжие от Запада.

Последните доставки помогнаха за ограничаване на руските териториални постижения.

На конференцията 78 държави подчертаха важността на териториалната цялост на Украйна при всяко бъдещо мирно споразумение с Русия, независимо че не всички развиващи се страни подписаха документа, посочва Асошиейтед прес. Дипломатическият процес остава неясен.

Около 100 делегации, главно от западни държави, участваха в конференцията, обявена като първа стъпка към мир. Сред тях бяха лидери от Франция, Германия, Великобритания, Япония, Полша, Аржентина, Еквадор, Кения и Сомалия. Също присъстваха представители на Светия престол и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Индия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Тайланд и ОАЕ, представени от външни министри или пратеници, не подписаха окончателния документ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски оцени конференцията за успех и за „всички партньори“, подкрепяйки усилията за приключване на войната с Русия въз основа на Устава на ООН, предава Киодо.

Зеленски обяви, че подписалите страни ще работят по различни предложения за възстановяване на сигурността в Украйна и планират втора среща на върха, след като бъдат разработени необходимите действия за постигане на мир.

Още международни новини – четете тук