Начало Водещи Русия атакува Киев с дронове

Русия атакува Киев с дронове

49
Жители на Киев се укриват от руска въздушна атака в метрото.
Жители на Киев се укриват от руска въздушна атака в метрото. Снимка: АП/БТА

Руските сили са атакували украинската столица Киев с дронове през изминалата нощ, като е била задействана противовъздушната отбраната около града. Задължителна евакуация бе обявена в град Купянск, Харковска област, предаде БНР.

Кметът Виталий Кличко призова жителите на Киев да не напускат укритията, като уточни, че руски дронове са се насочили към квартал „Троешчина“ в покрайнините на столицата. До момента няма информация за пострадали и щети.

Въздушна тревога бе обявена късно снощи в цяла Украйна. Взривове отекнаха в Харковска и Тернополска област. В Донецка област продължават интензивните руски бомбардировки в Торецк, като някой квартали в града са напълно унищожени. Атаките се извършват от изтребители, дронове и артилерия.

Властите в Харковска област обявиха задължителна евакуация на жителите на град Купянск и още три общини, които се намират близо до фронтовата линия. Извеждането на хората ще започне от населените места, разположени на източния бряг на река Оскол, където са останали около 4000 души

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил украинския президент Володимир Зеленски да участва в срещата на върха на Европейския съюз утре в Брюксел. Очаква се Зеленски да запознае европейските лидери с актуалната военна обстановка в Украйна. Военната подкрепа за Киев и укрепването на украинския енергиен сектор са сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата.

Още международни новини – четете тук