Начало Водещи Румяна Таслакова: Немците не могат да си представят как Слави не общува...

Румяна Таслакова: Немците не могат да си представят как Слави не общува с обществото, медиите и политиците

1763
На снимката: Румяна Таслакова

Две култури са в основата на житейския и творческия път на Румяна Таслакова – журналист и писател. Тя е родена в София, на 17 години емигрира в Германия. 45 години тя работи като журналист в Дойче Веле, автор е на десетки книги на радиостанцията и не само. „Цял живот събарям стени“, казва тя за себе си като личност и професионалист. Това е заглавието и на може би най-личната й книга, която разказва как различните култури и социални влияния са отразили върху нейните виждания и преживявания. Днес Румяна Таслакова живее в Германия, Кьолн без да се откъсва и за ден от България.

В първия предизборен дебат в Германия, победител беше Олаф Шолц. Защо той се оказа по-силният?

Това е първият дебат в Германия, който се води между трима кандидати за канцлер и една кандидатка от Зелените. Това е един много демократичен подход за образуване на мнение сред населението относно кого да подкрепят. Според проучванията най-добре се е представил представителят на социалдемократическата партия Олаф Шолц, защото беше много спокоен. Опитваше се винаги много обосновано да изложи позициите си и не нападаше яростно и недостойно своите противници. Зелените бяха по-слаби. Лашет в един момент започна остро да критикува Зелените. Важното за този дебат е, че има още два тура. Ще може да се отбележи на кривата как се развива доверието или недоверието на избирателите.

След слизането на сцената на Ангела Мекел, ще се завърнат ли социалистите в Германия?

Социалдемократите в момента са във възход. Според различни прогнози те дори надминават християнсоциалия съюз и християндемократичния съюз. Това са обаче доста несигурни данни. Има още 26 дни до изборите. Дотогава може да се случат доста неща. Има три важни теми, които ще предопределят резултата. Първата тема е последствията от наводненията. За тях християндемократическият кабинет, заедно със социалдемократите, отпуснаха близо 30 милиарда за справяне със щетите. Втората важна тема е Афганистан и по-конкретно – какво ще се случи с бежанците. Засега ЕС е изявил желание да приеме няколко милиона бежанци, но това още не окончателно. В Германия ще вземат със сигурност. Въпросът е дали те въобще ще успеят да пристигнат в Западна Европа. Третата тема, която е важна за изхода от изборите, е стратегията за четвъртата вълна. Там стратегията на трите решаващи партии, които участваха в последния дебат, е да не се въвеждат нови, по-строги, ограничителни мерки. В Германия 60% от жителите са вече ваксинирани.

Очевидно е, че немските избиратели са уморени от 16-годишното управление на християндемократите. Какво по-различно очакват немците от едно бъдещо управление? 

Не мисля, че при немците има умора от Ангела Меркел. Тя все още продължава да има висок рейтинг. В Германия положението не е критично, въпреки всички проблеми, които изредих. Олаф Шолц има покачващ се рейтинг.

Анализаторите в момента се питат кой може да запълни тази празнина, която оставя Меркел. Един политик, който играеше голяма роля в международната и особено в европейската политика. Засега не е ясно дали социалдемократите ще могат да попълнят тази празнина. Но има шансове да се образува една коалиция между социалдемократи, свободни демократи и зелени. Това е най-вероятната коалиция в бъдеще, което все пак ще даде възможност на християндемократите малко да си починат. Една партия се освежава в опозиция. Търси нови идеи и има време да преосмисли своите позиции

Започна поредната емигранстка вълна. Този път заради кризата в Афганистан. Как немското общество приема идването на нова вълна от бежанци? 

Те знаят, че ще дойдат нови бежанци и са готови да ги поемат, но още не казват какъв ще е броят им. В момента проблемът с бежанците, които са тук, не е актуален. Повечето от тях вече са се сраснали с обществото и има още възможности да се поемат бежанци. Германците по принцип са склонни да приемат бежанци. Въпросът е напливът да не е голям и да не се стигне до това, което се случи по времето на Меркел, когато пристигнаха 1 милион души, което беше почти непосилно.

За тази интеграция има специално създадени програми и обществени инициативи. Подсигурява се подслон, курсове по немски, опознаване на държавата, културата, отношението към жените, след това – вкарване в трудовия пазар. Съществуват и частни инициативи в тази посока, включително насочени и специално към жените.

Вероятно наблюдавате развитието на политическата криза в България. Как изглежда тя през вашите очи и има ли интерес към нея от страна на немската преса? 

Няма голям отзвук в немската преса, защото е трудно да се разбере това лъкатушене в България и тези трети избори, които предстоят и които всъщност едва ли ще донесат голяма промяна и да променят съществено разпределението на силите. Въпросът е доколко партиите в България ще осъзнаят своята отговорност, ще прекрачат установените досега граници и ще се съгласят да си сътрудничат с партии, които досега са обявявали за недостойни за тях. Това е труден въпрос, но смятам, че е решим. Както виждате, някои от партиите лека-полека се отпускат. Само ИТН, която всъщност блокира преговорите, може да се надяваме, че и те ще помъдреят, но техните кадри не са истински политици. Не че нямат желание, но им липсва опит, което е определящо. Това, което се пише в немската преса е, че той е певец, музикант, който не се показва пред обществото и медиите. Те не могат да си представят какво значи да не водиш предизборна кампания. Сред избирателите им явно няма много мислещи хора, някои от тях може би ще гласуват автоматично за него.

предишна статияТрифонов: Полицията да се интересува от една книга цели да уязви мен
следваща статияКристиан Николов излиза от ареста