Начало Новини Румъния подкрепя възобновяване на преговорите за мир в Близкия изток на базата...

Румъния подкрепя възобновяване на преговорите за мир в Близкия изток на базата на решение с две държави, заяви външният министър

49
Румъния подкрепя възобновяване на преговорите за мир в Близкия изток на базата на решение с две държави, заяви външният министър

Румъния подкрепя усилията за възобновяване на преговорите за мир в Близкия изток на базата на решение с две държави, както и за освобождаване на всички заложници и оказване на хуманитарна подкрепа за населението в Газа, намиращо се в тежка ситуация, заяви румънският министър на външните работи Луминица Одобеску на министерска среща в Брюксел, организирана в неделя съвместно със Саудитска Арабия и Норвегия, предаде Аджерпрес.

Според съобщение на Министерството на външните работи темата на срещата са били „Усилията за прилагане на решението с две държави, включително проблематиката на признаването“. 

В този контекст Одобеску е напомнила, че Румъния е признала Палестина още през 1988 г. и е подкрепяла активно инициативите, целящи да създадат необходимите условия за прилагане на решението с две държави – Държавата Израел и съответно независима, демократична и жизнеспособна Държава Палестина, които да съществуват съвместно в мир и сигурност в рамките на сигурни и признати граници.

В рамките на срещата е бил осъществен интерактивен диалог, фокусиран върху постигането на траен и справедлив мир в Близкия изток, който да взема предвид както правата на палестинския народ, така и сигурността на Държавата Израел и целия регион, уточнява румънското външно министерство.