Начало България Румен Христов: СДС осигури европейския избор на България

Румен Христов: СДС осигури европейския избор на България

1380
Румен Христов
Румен Христов е доктор по икономика. Член на СДС от началото на 1990г. Един от основателите на СДС в община „Студентска“.
От 2009 г. и по настоящем е заместник – председател на СДС.
След спечелване на отворени първични избори срещу представителя на ДСБ, е издигнат за кандидат – президент на автентичната десница през 2011г.
Бил е заместник-министър в кабинета на Филип Димитров и два пъти министър на земеделието и храните в кабинета на Ренета Инджова и в правителството на Стефан Софиянски. Бил е съветник на д-р Жельо Желев.
От 1997г. до 2002г. е главен секретар на Администрацията на президента Петър Стоянов.
Народен представител и Председател на комисията по земеделието и храните в 43 – то Народно събрание.
На Националната конференция на СДС на 7 юли 2018 г. той беше избран за председател на партията.

 

Г-н Христов, как премина вчерашната конференция – имаше ли конфликти и провокации, или по-скоро водихте продуктивен диалог?

Не, конфликти и провокации нямаше. Аз се радвам, че 91% от делегатите бяха на конференцията и всичко мина в добър дух.

Какви ще са първите Ви действия като председател на СДС?

Аз заявих след като бяха обявени резултатите, че започвам работа за консолидирането на Съюза на демократичните сили. Аз смятам, че всеки СДС-ар е много важен за партията, още повече че през последните години пооредяхме.

Независимо че вчера нямаше провокации, през последната година се получи едно разделение предвид това, че ръководството в лицето на г-н Божидар Лукарски не отговаряше на очакванията на СДС-арите. Това разделение трябва да бъде преодоляно. Това трябва да стане в името на СДС, в името на десните хора, в името на автентичната десница, в името и на България, макар че звучи малко претенциозно. Но трябва да преодолеем различията и да поемем по пътя, който ни се полага.

Какво трябва да се промени в партията или в политиките на партията, за да стане СДС отново фактор на българската политическа сцена?

Вижте, липсваха политики, липсваха послания. Многократно съм заявявал, че ние имаме един резервоар от десни хора, които са ни верни и не посягат към друга партия, но ние трябва  да стигнем до тях. Те са интелигентни, те са претенциозни и това не бива да ни плаши. Напротив  – това е много добре, защото според мен те са най-предприемчивите, интелигентни, самостоятелни, знаещи и можещи хора, които имат своите претенции. Това е съвсем основателно и е насочено към тези, които управляват страната и тези, за които те дават своите гласове.

Трябва да напипаме пулса на техните очаквания, да формираме послания, които да стигат до тях и политики, които са характерни за автентичната десница.

Обмисляте ли да се коалирате с други партии в десния политически спектър?

Много е рано да говорим за подобни политики. И двамата кандидати обещавахме, че ще има програмна конференция в обозримо бъдеще – вероятно есента или най-късно в началото на следващата година. Тогава ще седнем и ще поговорим за това къде стоим идейно. За мен няма съмнение къде стои идейно СДС, но тъй като се заговори за консервативно-патриотичен блок, завиване в такава посока и т.н., ние имаме нужда от такъв дебат в партията.

Не се задават избори поне на този етап. Първите по календар са европейските избори. Имаме достатъчно време да поговорим, да се ориентираме за настроенията на СДС-арите и  на хората от десницата и тогава да говорим за коалиции.

Първо трябва да стегнем редиците на СДС. За мен е най-важно СДС да започне да работи първо със своите членове и симпатизанти и активисти. След като укрепим редиците ще продължим да търсим сътрудничество по една или друга форма или самостоятелно явяване. Много е рано да се каже.

Какво е посланието Ви към всички дясномислещи хора в България?

Да продължим това, което започнахме всички заедно, защото смело мога да твърдя, че добрите неща, които се случиха на България, се случиха благодарение на СДС. Тогава бяхме всички заедно, променихме живота на всички българи и ако намерим сили отново да задаваме дневния ред на обществото, аз смятам, че ще продължим да подобряваме живота на всички българи. Защото това е призванието и на десницата. Тя работи за стабилна държава, за стабилни доходи на своите граждани, за просперитет. В тази посока трябва да се развиваме.