Начало България Румен Радев подписа закона срещу ЛГБТ

Румен Радев подписа закона срещу ЛГБТ

54
Румен Радев.
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев подписа указа за публикуването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, изразявайки отношението си към тях, съобщиха от пресцентъра на президента.

Реформите бяха приети от парламента на 7 август и забраняват пропагандата на нетрадиционни сексуални ориентации и определения на полова идентичност в образователната система. Промените бяха предложени от партията „Възраждане“ и бяха гласувани на две четения в едно заседание след четиричасови дебати.

Нетрадиционните сексуални ориентации се дефинират като емоционално, романтично и сексуално привличане към лица от същия пол, което е извън българската правна традиция. Законът беше подкрепен от 135 депутати, 57 против и 8 въздържали се.

След одобрението от парламента, граждани проведоха протести пред Народното събрание в София.

Михаел О’Флерти, комисар на Съвета на Европа по правата на човека, изрази дълбоко безпокойство от промените в закона и призова президента Румен Радев да го не подписва. Над 7000 граждани и 76 НПО внесоха петиция към президента, искайки от него да наложи вето върху реформите в образователната система. Инициативата беше на Фондация „Будителките“ и организацията „Действие“.