Начало България Румен Радев: Армения може да бъде врата за българския бизнес

Румен Радев: Армения може да бъде врата за българския бизнес

901
Сподели

България и Армения могат да постигнат бързи резултати за увеличаване на двустранната търговия и взаимните инвестиции в области като фармацията, информационните и комуникационни технологии, земеделието и енергетиката. Това е общото мнение на президента Румен Радев и арменския премиер Карен Карапетян. Двамата се срещнаха в Ереван в рамките на държавното посещение на българския държавен глава в Армения, съобщава БНТ.

Възобновяване на политическия диалог на високо ниво и конкретни резултати в сферата на бизнеса с подписан меморандум за сътрудничество и уговорен бизнесфорум в Бургас през юли.

Така президентът Румен Радев обобщи резултатите от двудневната визита в Армения. На срещата му с премиера Карен Карапетян присъстваха също представители на българския бизнеса и на работодателски организации. Карапетян подчерта, че арменската държава е готова да подкрепи съвместни производства.

Румен Радев, президент: Армения предлага изгодни условия за инвестиции, за търговия, тя вече има свободна икономическа зона с Иран. Знаете, че е член на Европейския икономически съюз и може да бъде врата за българския бизнес.
В Ереван Румен Радев разговаря с върховния патриарх и католикос на всички арменци Карекин Втори.

Румен Радев, президент: Ние имаме сходна историческа съдба, църквата е изиграла огромната роля и на България, и на Армения за запазване на националната идентичност, духовност, вяра, писменост. Отправи най-добри пожелания към българския народ и българската църква и лични пожелания към нашия патриарх Неофит.
Президентът Румен Радев посети Института за древни ръкописи Матенадаран в Ереван. Това е най-голямото хранилище за древни арменски ръкописи в света. Тук се съхраняват и най-голямата и най-малката, най-дебелата и най-тънката книги в света.

Най-малката арменска книга тежи 19 грама, а най-тежката 28 кг.

Коментари