Сподели
Румен Гълъбинов
Румен Гълъбинов

Двете авторитетни германски издания „Ханделсблат“ и „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ преди ден излязоха със статии, в които се твърди, че решението за построяването на новия завод на „Фолксваген“ вече е почти взето в полза на Турция. Това обаче все още не е сигурно, поясни икономистът Румен Гълъбинов, потърсен от „Дебати. бг“ за коментар на новината за тази значима инвестиция. Той отбеляза, че източниците и на двете публикации са практически едни и същи.

„Четох и двете статии. Там практически се твърди едно и също. Говорителите са едни и същи, само с малки различия в интерпретацията. Струва ми се, че предимно въз основа на турски източници се твърди, че Турция има по-голям шанс за „заводи“ на групата „Фолксваген“. Употребено е множествено число, което намеква, че става дума дори за повече от един завод. Те се рекламират като по-добра дестинация от нас заради производството на „Пасат“ и „Шкода Октавия“.

Запитан как оценява достоверността на изписаната информация, Гълъбинов подчерта, че и в двете статии няма изказвания на немската страна в потвърждение на казаното за направен избор.

„Няма никой от борда на „Фолксваген груп“, който да е казал, че е взето такова решение. Информацията е по-скоро от турски източници, с която те вероятно се опитват да повлияят на целия процес“.

Г-н Гълъбинов коментира и възможностите пред България за подобряване на позициите преди решението, като подчерта, че страната ни също има предимства в това съревнование.

„В тези статии се говори за обща инвестиция от 1,3-2 млрд. евро, като втората цифра е в случай, че става дума за два завода. Пише и че турската страна е била готова да инвестира в един такъв проект 100 млн. евро, макар че не е указано за какво. Аз не съм чул или чел публично дали и с какво се ангажира България в един такъв проект, така че нещата остават неясни“.

По думите на експерта обаче някои от предимствата на Турция не са за подценяване.

„Те казват, че са готови в района на Измир да предоставят бивш автомобилен завод, който преди това е работил за „Опел“, в който новият производител да си инсталира неговите машини. Те предоставят практически готово съоръжение, което ние нямаме, защото не сме правили автомобил в такъв мащаб. Ние предоставяме терени в индустриална зона, които да бъдат застроени след това по проект на инвеститора. Те са в икономическата зона около Пловдив или около София. Говореше се за Божурище и дори за площадката на „Кремиковци“. Явно в момента върви доста тежък разговор. Нещата стават доста „маркетингови“, съревнованието се изостря, защото очевидно и за Турция спечелването на тази инвестиция е от голямо значение“ – каза Гълъбинов.

Друго предимство на Турция в съревнованието е мащабът на индустриалния район на Измир, който превъзхожда Пловдивския. България обаче има и компенсиращи условия.

„Техният район е несъпоставим с Пловдивския. Нашият район е много добре развит, но мащабът на Измир е много по-голям. Този регион може да предложи и много повече хора за работа. Това е голяма конгломерация от няколко града с много голямо население. Наш минус ще е и по-трудното намиране на кадри. България обаче има други преимущества – все пак преките данъци тук са по-ниски, отколкото в Турция, заплатите ни вероятно все още са малко по-ниски. Ще трябва да се оценят и съпътстващите разходи, но никак не е маловажно и какъв ще е ангажиментът на държавата да участва в такава инвестиция. Под каква форма и с колко пари.“

Г-н Гълъбинов подчерта, че върху решението на ръководството на „Фолкваген“ могат да окажат влияние и вътрешни фактори.

Той  направи и интересната догадка, че излизането на тези окуражителни за Турция материали би могло да има връзка и с истанбулските избори, защото чисто хронологически статиите излизат точно преди приключването на повторния вот в Истанбул. Това обаче може и да е съвпадение, подчерта експертът.

До решението има време и България не бива да се отказва от борбата, категоричен е Гълъбинов. Той посочи, че дори и да не бъде спечелена тази инвестиция, това не е фатално, защото „ние тепърва ще имаме такива възможности“.

„Това е тенденция за изнасяне на производства от Западна Европа към периферията на ЕС. Ние ще имаме и други възможности, но защо пък да изпускаме и тази?“ – каза икономистът.

Г-н Гълъбинов отново подчерта, че България трябва да се бори упорито за привличане на стратегически инвестиции и инвеститори, защото това е един от начините, по който се оживява икономиката.

 

Коментари