Начало България Румен Гечев: Дали „Олимпик” всъщност не е собственост на българи?

Румен Гечев: Дали „Олимпик” всъщност не е собственост на българи?

1217
Румен Гечев
На снимката: Румен Гечев
Румен Гечев е роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг. През 1980 година завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, днес Университет за национално и световно стопанство в София, където след това започва да преподава в катедра „Политикономия и военна икономика“.
Гечев специализира икономика в Илинойския щатски универисет (1987 – 1988), Университета „Теймс Вели“ (1993) и Аризонския университет (1993).
През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995 – 1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.
След това се оттегля от политическия живот и продължава да преподава в УНСС. През 2013 година отново е избран за народен представител от БСП.

 

Подготвя ли се БСП за есенна офанзива срещу Борисов и неговото правителство?

Третото правителство на г-н Борисов очевидно отново няма да завърши мандата си. То  ежедневно генерира изумителни фалове, уникални за Европа и далеч извън нейните предели.

Коалиционните партньори вече влязоха в близък ръкопашен бой, а словесните им престрелки и взаимни обвинения пълнят медиите от сутрин до здрач. Парламентът е в отпуска, правителството работи уж в комфортна обстановка през август, а провалите са като метеорен поток. Нямат начало и край, не можем да смогнем със серията от прояви на крещяща некадърност, безхаберие и паника. Вижте фактите.

Първо, тотален срив на националния търговски регистър за повече от седмица с тежки загуби за десетки фирми, блокаж на работата на държавните институции и потрес сред нашите и чужди инвеститори.

Второ, регулативните органи на правителството, както и неговите уж специални служби пак са изненадани. Чужда застрахователна фирма е овършала десетки милиони лева от български физически и юридически лица, напълнила е чувала с наши пари и…ни маха за сбогом.

И всичко това за последните няколко дни. Така че, есенната офанзива е подготвена от калинките на ГЕРБ. Те и без нас си отиват, но нека се опитаме да минимизираме щетите. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

Подложихте на остра критика министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията, които носят пряка отговорност за поддържането и сигурността на Регистъра. Кой е виновен за срива – АТАКА или ГЕРБ?

Партия „Атака“ е част от коалиционното правителство начело с ГЕРБ, така че няма как да се прави разлика. Отговорността е на Премиера и неговите ресорни министри и шефове на агенции, които той лично е назначил и съответно споделя тяхната отговорност.

Министрите на правосъдието и финансите са изявени представители на ГЕРБ, с решаващите гласове на ГЕРБ са избрани ръководителите на Агенцията по вписванията, на ДАНС, на Комисията за финансов надзор и т.н.

Няма как ГЕРБ да се крие зад гърба на по-малките си коалиционни партньори. Затова свикваме извънредно заседания на парламента, където ще трябва да отговарят на въпросите на обществото. Ние от парламентарната група на „БСП за България” ще ги поднесем по подходящ начин и ще участваме в неизбежният за управляващите публичен дебат. Въобще няма да им е лесно.

Печели ли някой от срива на регистъра? Мнозина подозират възможни кражби на фирми и информация. Кой би могъл да се възползва?

Възможно е блокажа на Регистъра да е умишлен. Да припомня, че не ние, а Главният прокурор в своя доклад пред парламентарна комисия, направи извода преди няколко месеца, че сривът на митническата софтуерна система БАЦИС може да е бил умишлен. Каква е гаранцията, че и сега не става дума за нов подобен опит?

Но на този въпрос трябва да отговорят от ДАНС. И ние ще настояваме ръководството на Агенцията да се яви пред Парламента и/или евентуално пред нова, специално създадена комисия, за да ни докладва какво са свършили или не са свършили по въпроса.

Да припомня, че те проспаха грабежа на 4 милиарда лева от КТБ. Доста „разсеяни“ са били докато една новосформирана фирмичка почти беше придобила една трета от електроразпределителната система на страната ни.

И изглежда, че в ДАНС продължават да спят. Защото десетки милиони са откраднати от злополучната застрахователна фирма „Олимпик“. Оказва се възможно и Регистъра да е провален умишлено.

Но как така спецовете от ДАНС не са разбрали, че някаква фризьорка на преклонна възраст е „ъпдейтвала“ софтуера на Агенцията по вписванията? И то така, че сега вече две седмици не могат да й оправят бакиите.

ДАНС какво наблюдава тогава, прогнозите за времето ли? Как да сме спокойни след като една баба под носа им е спечелила обществена поръчка за 3.5 милиона лева. Обърнете внимание, обикновено телефонни измамници ограбват доверчиви баби, а тук баба граби нашите пари като финтира всякакви разузнавателни, аналитични и героични държавни институции. Това звучи по-скоро трагично, отколкото смешно.

Аферата „Олимпик”, за която вече споменахте,  разпали държавата в последните дни. Близо 200 000 българи останаха без застраховки „Гражданска отговорност”. Коя е фирма „Олимпик”? Пирамида ли е? Какво казва нашият закон за такива случаи? Редно ли е правителството да помага на пострадалите?

Би следвало по въпроса да имат пълна, детайлна информация, правителствените институции, управлявани от ГЕРБ. И те вероятно имат такава информация, но видимо не искат да я споделят с нас.

Но ще предложа няколко „жокера“ за размишление и то на базата на публично известна информация. Акциите на това застрахователно дружество се държат от регистрираната в Люксембург фирма „ Hispacol”, т.е. това е една малка матрьошка.

А Люксембург е „данъчен рай“ и световно известна пералня на парични средства, които да речем не са изкарани с къртовски труд. Не са публикувани имената на реалните собственици, но нали затова има ДАНС- да разбере.

Но нека поразсъждаваме без ДАНС. Не е ли странно, че това застрахователно дружество „Олимпик“ има само десетина хиляди клиенти в Кипър, а почти 300 хиляди в България или около 10% от пазара за застраховка „гражданска отговорност“.

И нещо още по-любопитно: само в България от целия ЕС! Значи собствениците са привлечени от някаква магическа българска сила, някакво съдбовно и непреодолимо привличане към страната на розите. Това не ви ли навежда на обоснованото предположение, че истинските собственици са българи?

В този ред на фриволни мисли, не е ли странно, че е предпочетен малък български пазар, където цената на застраховките е по-ниска от тази в другите страни от ЕС и следователно печалбата не би следвало да бъде значимо по-висока.

И оттук, дали още преди пет години, когато са влезли на нашия пазар тези „българофили“  не са имали намерението да натрупат милионите, да обявят фалит и да се изнижат? И не на последно място, дали всичко това не е било съгласувано, хармонизирано и направено възможно, благодарение на да речем „помощта“ на част от управляващите през този период? Все въпроси, на които рано или късно някои хора ще трябва да отговарят.

Що се касае до намесата на държавата за защита интереса на измамените, мисля че тя е задължителна. Юристите трябва да кажат, как точно и под каква форма. Вероятно има натрупани средства и в резервния фонд, формиран от самите застрахователни дружества.

Бюджетът би могъл да се ангажира, но само под формата на лихвен заем. Не може редовите данъкоплатци да покриват грабежи и безхаберие, за които те нямат никаква вина. Още повече, че става дума за милиони лева.

Кандидатствахме, някак плахо, за еврозоната. Ако тази есен има парламентарни избори и вие ги спечелите, каква би била политиката на БСП спрямо влизането ни в еврозоната – по-активна от днешното правителство или смятате, че това няма значение за България?

Това правителство кандидатства за Еврозоната по-скоро доста настойчиво и с много фанфари. Само че отговора на ЕС и Европейската централна банка беше повече от ясен – никаква Еврозона за България, докато сме най-корумпираната страна на ЕС и докато това правителство се разсейва по отношение на прилагането на законите.

Нямаме определена дата, нямаме преговорни екипи. Имаме мъгляво обещание, че след година ще хвърлят едно око как върви борбата с корупцията и щели да преценят. С други думи, на този етап на България  съвсем ясно е отказана пътна карта към Еврозоната. Това е истината, за зло или за добро.

Ние подкрепихме опитите на правителството за водене на преговори и дадохме своята парламентарна подкрепа. Но това не беше без условия. Ние настоявахме управляващите да направят детайлни разчети за последиците за отделните сектори на икономиката, за вноса и износа, за растежа и заетостта и т.н.

Такива разчети това правителство няма и не е дори започвало да прави. За тях влизането в Еврозоната очевидно е някаква ПР акция и търсене на някаква признание от „началниците от Брюксел“.

А този въпрос е несравнимо по сериозен, с дългосрочни, бих казал съдбовни последици. Още повече, че освен ясните причини „за“, трябва внимателно да се претеглят и реалните рискове.

Защото Дания и Швеция с национални референдуми се отказаха от еврото. Полша, Чехия и Унгария отложиха въпроса за неопределено бъдеще. Великобритания не само, че се отказа от Еврозоната, но е в процедура на напускане на ЕС. Затова нашата поговорка „три пъти мери, веднъж режи“ е повече от уместна в този случай.

Трудно ми е да прогнозирам кога точно ще са предсрочните парламентарни избори, но е ясно, че те са неизбежни. Управляващата коалицията се тресе от скандали, слизащи вече на улично ниво. Борбата им за оцеляване е ден за ден. Държавните институции са докарани до кадрова безпомощност с трагикомичен облик. Това управление е изчерпано.

предишна статияБазар на изкуствата събра артисти в Борисовата градина
следваща статияВремето остава без промяна – слънчево, с малко дъжд