Румен Гечев
На снимката: Румен Гечев
Румен Гечев е роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг.
През 1980 година завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, днес Университет за национално и световно стопанство в София, където след това започва да преподава в катедра „Политикономия и военна икономика“.
През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995 – 1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.
След това се оттегля от политическия живот и продължава да преподава в УНСС. През 2013 година отново е избран за народен представител от БСП.

 

Господин Гечев, моля да ни кажете какво очаквате да се случи следващата седмица, когато внесете вота на недоверие към правителството. Това ще е четвъртият път, в който БСП внася вот на недоверие. Очаквате ли да получите подкрепа от другите политически формации?

Очакваме, защото нашите мотиви, заради които внасяме този вот, са мотиви на цялото българско общество. Не може да оставиш един голям град като Перник, близо до столицата, със 100 хил. души население без вода. И сега бяха изнесени данни в пленарната зала, че половин милион българи са без вода. И това в 21 век. Така че, това правителство не успява да осигури елементарни условия на живот на българите.

И тогава се чудим защо българите напускат страната, освен че тук нямат възможности за реализация, и защо чуждите инвеститори напускат страната. Кой би останал при закриващи се болници в провинцията, при закриващи се училища. Сега я докарахме и до липсата на вода – хората да не могат да си измият лицето сутрин, и да си подготвят детето за училище.

Няма никакво съмнение, че това е един огромен провал на управляващите. Навсякъде по света за това се носи политическа отговорност. Така че, ако те се опитват да се измъкнат само с уволнението на един от министрите си и то от коалиционните си партньори, те няма да излязат сухи, защото българската общественост няма да им прости. Тук не става дума за неволна грешка, а за сбъркана политика в продължение на години, все пак ГЕРБ управляват последните десет години. И няма как да прехвърлят отговорността на други институции от предни периоди. Хан Аспарух, Хан Крум и т.н.

Редица природозащитни организации се обявиха против назначаването на Емил Димитров за министър на околната среда и водите. Вие мислите ли, че той ще се справи с тази криза?

Няма да може да се справи, който и да е министър, защото освен хубави идеи, трябва и вода в язовир „Студена“, а вода няма. За голямо съжаление, времето е сухо, прогнозите не са добри и аз не виждам как в близките два месеца този проблем ще бъде решен.

Когато няма вода, нищо не може да реши въпроса. Това е, както и когато няма пари: като няма пари и най-добрите идеи няма как да бъдат осъществени.

Второ, искам да отворя една интересна страница. Предстои разпределянето на 1 млрд. лева по водни проекти до месец март. Така че, според мен, уволнението на стария министър и назначаването на Емил Димитров на неговото място има връзка с този 1 млрд., които ще бъдат разпределяни. Очевидно е, че някои хора, които ще осъществяват проектите, са положили много грижи за това как ще бъдат управлявани тези проекти, как ще се печелят търговете, става дума за много пари. И аз се надявам, че колегата Димитров ще управлява този процес в полза на обществото, а не в полза на отделни олигархични групи.

Вие, като парламентарна група и като партия, имате ли предложения как може да бъде решен проблемът на Перник? Премиерът Борисов каза, че всички ВиК дружества трябва да бъдат обединени под една шапка. Смятате ли, че това може по някакъв начин да подобри управлението във ВиК сектора?

Чисто механично не може да подобри. Да припомня, че ние предупредихме, но подкрепихме правителството да формира ново дружество за язовирите. Ние сме много озадачени, че те не изпълниха нашите препоръки и нашите предупреждения. Бяха заделени 500 млн. лева от бюджета и до момента никой не ни е дал отговор къде са парите, кой ги е получил, кой е изпълнявал проектите и кои язовири се ремонтират. Така че, едно чисто механично събиране на ВиК-та няма да се реши проблема. Не е въпросът в децентрализацията при управлението на ВиК, а липсата на реална стратегия и съответни ресурси, с които тази стратегия да е осигурена, с желание и кадри, защото, ако имате инвестиция, но нямате кадри, резултатът е лош. Ако имате кадри, но нямате средства, резултатът също няма как да бъде добър.

Очевидно е, че при ГЕРБ няма такова стиковане. Нито стратегия имат, нито кадри. Виждате, че навсякъде са им накацали калинки, хора, които не знаят за какво иде реч. Какво можем да очакваме като резултати?!

Така че, това е върхът на айсберга. Те се провалят във всички сфери на обществения живот. България, в последните десет години, е твърдо на последно място по всички икономически показатели и на първо място по внос на боклуци, по мръсен въздух. Престъпленията растат непрекъснато, разкриваемостта е ниска, условията за живот се влошават и все повече българи напускат страната. Вижте какви са ни демографските показатели. България е на първо място в света по демографска трагедия. И няма как да виним нашите деца, че напускат страната, след като тук нито има свястно правосъдие, нито има възможности за кадрово развитие. Вижте българската икономика. Какво развиваме ние?

Аз вече започвам да се учудвам на поведението на премиера Борисов. Той се превърна в един резач на лентички на Балканите. Ползват го като наемник да реже лентички. Два пъти в Турция, сега е в Египет. Абе, господин Борисов, вие сте премиер на България. Кога ще поканите вашите съседи премиери да срежат някоя лента. Но те няма да дойдат да срежат лента за осем километра асфалт на АМ „Тракия”. Нито Меркел, нито Ердоган ще дойдат до България да разкриват баничарници или магазин за продажба на семки.

А Борисов няма за какво да ги покани в България и затова обикаля Балканите и аз се срамувам вече като български гражданин, че нашият премиер обикаля по други държави да реже ленти. Вместо да си гледа работата тук България и да реже ленти тук на индустриални мощности и инфраструктурни проекти. Така че, нямам думи!

На финала ще ви попитам отново за вота на недоверие. На вас ще са ви необходими гласовете на Воля, за да получите мнозинство. Смятате ли, че те ще ви подкрепят при положение, че днес, когато се гласува оставката на министър и назначението на неговия заместник, те не присъстват в залата?

Няма да подкрепят. Колегите от Воля са ясни за всички. Всяка парламентарна група има право на своето поведение. Това си е тяхно решение. Но то е очевидно. Това са елементарни сценични постановки. Ето, днес те се изказаха против избора на Емил Димитров и излязоха от залата. Колко елементарно! Излизат от зала и Димитров е избран със 111 гласа. Ако бяха останали да гласуват десет души заедно с опозицията и ни трябваха още два-три гласа, и министърът нямаше да бъде избран и щеше да има криза на правителството.

Така че те излязоха от зала, обслужвайки управляващите. Това е ясно за всяко дете. Елементарна аритметика.

Не си мисля, че на вота на недоверие те ще поемат риска да отпаднат от парламента при предсрочни парламентарни избори (не аз, а социологичските проучвания показват, че те са вън). Така че, бих отговорил така: нормално е опозиционните групи в парламента да гласуват против правителството. Това е логично, но не е реално, тъй като част от тези групи са толкова опозиция, колкото аз имам нещо с арменския поп.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статия„Форбс“: С новите реформи Путин трябва да наследи Путин, заемайки длъжността на Путин