Ракета роскосмос

„Роскосмос“ започна подготовката за създаването на федерална целева програма за създаване на ракета от свръхтежък клас. Това съобщиха за журналисти оглавяващият корпорацията Дмитрий Рогозин.

По-рано бе съобщено, че „Роскосмос“ е разпоредил разработването на модел на свръхтежка ракета на стойност 1,6 милиарда рубли. Разработването на проекта на космическия ракетен комплекс от свръхтежък клас е планирано да приключи до 31 октомври 2019 г. Новата руска свръхтежка ракета ще трябва да бъде способна да изнася в ниска околоземна орбита повече от 70 тона товари. Предвижда се изграждането на съоръженията за нея в космодрума Восточний да започне през 2026 г.

Декретът за създаването на източния комплекс беше подписан по-рано от руския президент Владимир Путин. Концепцията за неговото създаване предполага максимално използване на вече съществуващи разработки.

Според изчисленията на „Роскосмос“ създаването на свръхтежката ракета и изграждането на инфраструктурата под нея ще струват 1,5 трилиона рубли.

предишна статияКатрин Зита-Джоунс разкрива снимка от първата си среща с Майкъл Дъглас
следваща статияОтново слънчево време с редки превалявания на места