Роман Полански

Режисьорът Роман Полански най-категорично отхвърли твърденията, че е изнасилил актрисата Валънтайн Моние преди повече от 40 години, съобщи „Монд“, позовавайки се на адвоката на режисьора.

В петък във в. „Паризиен“ се появи статия, в която Моние твърди, че през 1975 г. Полански я е бил и изнасилил. Бившият модел и актриса по това време е била на 18 години.

Случката се е разиграла по време на почивката ѝ в ски-курорт в Швейцария, в който се е намирал и режисьорът. Нейни приятели са я запознали с Полански и на следващия ден, когато са се возили заедно в лифта, той й отправил предложения за физическа близост. Моние отказала, но продължила да кара ски заедно с него. Вечерта, след като е била на ресторант с Полански и са се върнали в наетата от компанията хижа, той я изнасилил.

Желанието си да разкаже за случая 44 години по-късно Моние обяснява с новината за излизането на новия филм на режисьора „Офицер и шпионин” (J’accuse), разказващ за най-известния съдебен процес в историята на Франция срещу капитан Драйфус.

Моние обяснява, че не е подала оплакване срещу Полански на следващия ден след изнасилването, защото се е страхувала, че известният режисьор може да я убие, за да не бъде огласен случаят. Тя се е скрила при познат на Полански, който изразил готовност да свидетелства, ако случаят стигне до съд.

Обвинения за сексуален тормоз многократно са повдигани срещу Полански. Той се призна за виновен за изнасилването на 13-годишно момиче през 1977 г., впоследствие избяга във Франция и оттогава е издирван от американското правосъдие.

предишна статия„Дойче веле“: И Германия вече не е същата
следваща статияМайли Сайръс в домашно лечение след операция на гласните струни