Начало Свят Ройтерс: Източници от обкръжението на Путин твърдят, че е готов да спре...

Ройтерс: Източници от обкръжението на Путин твърдят, че е готов да спре войната

44
Владимир Путин
Владимир Путин

Според четири руски източника, Русия може да спре войната в Украйна чрез договорено прекратяване на огъня, признавайки актуалните фронтови линии. Въпреки това, ако Киев и Западът не реагират, Путин е готов да продължи бойните действия.

Трима от източниците, запознати с обсъжданията в околовръстното на Путин, споделиха, че президентът е разочарован, защото преговорите са блокирани от Запада, а Зеленски отказа преговорите с него.

„Путин може да продължи войната дотогава, колкото е нужно, но също така е готов и за прекратяване на огъня – за замразяване на конфликта“, заяви четвъртият източник, работил с президента и знаещ за високопоставените разговори в Кремъл.

Всички цитирани източници в този материал поискаха анонимност поради чувствителността на темата.

Песков, представител на Путин, отбеляза, че Русия е отворена за диалог и не желае „вечна война“. Информацията не беше коментирана от украинските външни и отбранителни министерства.

Последният източник не коментира сценарият за замразяване на войната на настоящите фронтови линии. Главният държавен секретар на САЩ Блинкън изрази съмнения, че Путин е заинтересован в сериозни преговори.