Държавите от Източна Европа и Южна Европа във вторник отхвърлиха предложенията за ограничаване на помощта, която получават от бюджета на Европейския съюз, ако нарушават определени условия, опасявайки се, че „бедните ще получават по-малко, а богатите – повече”.

ЕС, който подготвя бюджетната рамка за 2021-2027г., предоставя помощ, известна като кохезионни фондове, на държавите членки от юг и изток, за да им помогне да инвестират в развитието си, за да настигнат по-богатите държави от север и запад.

Но различни предложения от Германия, Европейската комисия и настоящият председател на ЕС – Финландия, предлагат да се намали размера на кохезионните фондове и да се поставят условия, които биха определили в кои области да се насочат инвестициите.

„Предложението на Комисията е много неприемливо за нас”, каза чешкият премиер Андрей Бабиш във вторник на срещата.

„Настоящата Комисия направи предложение, което не е честно”, добави премиерът на Унгария Виктор Орбан. „Новото предложение цели да ограничи кохезията – с други думи – бедните да получават по-малко, а богатите – повече”.

Групата от 16 държави подписа декларация, в която се обявяват кохезионната политика да остане на същото ниво и през следващия бюджетен период и да бъде позволено на държавите членки да ги насочват там, където смятат за необходимо, а не към предварително определени райони.

Дискусиите за дългосрочния бюджет вероятно ще са трудни, защото в Европа може да настъпи икономическа рецесия, а вероятното напускане на Великобритания също ще остави дупка в бюджета на ЕС.

ПРИТЕСНЕНИЯТА НА ГЕРМАНИЯ

Настоящият бюджет се равнява на 1% от общия брутен национален доход на ЕС. ЕК предлага седемгодишният бюджет да е около 1,1 трилиона евро или 1,11% от БНД на ЕС.

Но Германия, която е най-голямата икономика в ЕС иска да гарантира, че приносът й в бюджета няма да се увеличи, когато Великобритания напусне и предлага да си остане 1%.

Финландия трябва да представи бюджетни предложения по-късно този месец за обсъждане на срещата на върха на ЕС на 12-13 декември.

Бабиш каза, че вижда възможности за спестяване в определени области, включително за отбрана и защита на границите, които могат да бъдат финансирани на национално ниво, и да се отвори повече място за политиките на сближаване.

предишна статияЦИК пусна 100 000 зомбита в София. Кой е виновен за грешката?
следваща статияМика Зайкова: Държавата не е събрала 26 млрд. лева данъци (ВИДЕО)