Начало Водещи Роднините на жертвите от атентата на коледния базар в Берлин с гневно...

Роднините на жертвите от атентата на коледния базар в Берлин с гневно писмо за Меркел

1369
Ангела Меркел

Роднините на 12-те жертви от терористичното нападение на коледния базар в Берлин миналия декември, изпратиха открито писмо до канцлера на страната Ангела Меркел.

Те са недоволни от „бездействието на властта” в борбата срещу тероризма.

Писмото е публикувано в списание „Шпигел“.

„Терористичния акт на Брайтшайдплац е трагично следствие от политическото бездействие на федералното правителства в момент, когато значително нарасна заплаха от страна на ислямистите. Вие не съумяхте своевременно да реформирате административните структури и да мобилизирате необходимите средства за противодействие срещу опасността“, се казва в писмото.

Авторите му обвиниха германските сили на реда в небрежност:

„Терористът е бил криминално преследван. Макар да е било известно, че престъпникът се е занимавал с наркотърговия, наблюдението му се е извършвало само денем в работните дни“. Роднините са убедени, че в Германия отсъства „фундаментален и професионален подход в борбата с терора“.

Семействата на загиналите изказаха недоволството си от равнодушието на Меркел към тяхната мъка.

„Вие не изразихте съболезнования нито лично, нито писмена форма. Вашата натовареност като канцлер не оправдава такова отношение. Не само потърпевшите, но и цяла Германия бе подложена на терористична атака“, казва се в писмото.

Атаката бе извършена на 19 декември. Терористът умишлено нахлу с камион на територията на базара и започна да гази минувачите. Загинаха 12 посетители, а пострадаха над 50 души.

предишна статияКристо – завръщане към България
следваща статияРобот прави задно салто (ВИДЕО)