Начало Свят Роботи ще вземат работата на 375 млн. души до 2030г.

Роботи ще вземат работата на 375 млн. души до 2030г.

1389
Роботи

375 млн. работници по света ще трябва да се преквалифицират до 2030г. Причината е, че  автоматизацията ще отнеме техните работни места, сочи нов доклад на McKinsey Global.

Работните позиции в най-голям риск са тези, които включват физически труд в предвидима среда, като оператори на различни машини или хората, работещи във веригите за бързо хранене.

Професиите, свързани със събиране и обработване на информация, също са застрашени, като това засяга счетоводителите, офис администраторите и прочее длъжности.

За да останат релевантни, работниците трябва да пристъпят към преквалификация. За целта ще бъде нужда и помощ от страна на частния бизнес и националните правителства.

„Моделът, в който хората отиват на училище през първите 20 години от живота си и работят през следващите 40-50 години, е развален. Ще трябва да мислим за обучение през цялото време на нашата кариера“, казва Сюзан Лънд от екипа на  проучването.

Данните сочат, че в близко бъдеще ще станем свидетели на процес, невиждан от ранните години на XX век, когато работниците масово преминават от земеделие към заетост в производството.

Докладът посочва още, че за справяне с тази промяна ще е нужен подход, подобен на плана „Маршал“, според който САЩ отпускат безвъзмездна финансова помощ (срещу определени условия) на страните от Западна Европа след Втората световна война, която към днешна дата би имала еквивалента на 160 млрд. долара.

Така за справяне с навлизането на автоматизацията ще са нужни инвестиции от страна на частни и публичен сектор, като създаването на нови обучителни програми и прочее. Въпреки всичко това, ситуацията не е толкова апокалиптична. При появата на персоналния компютър също се прогнозират подобни сценарии, но впоследствие се оказа, че компютрите изтриха дадени професии, но създадоха купища нови работни места. Така, ако работниците искат да се развиват, то работа за тях винаги ще има.

Според проучването, автоматизацията няма да застраши работни позиции, свързани с управлението на хора, социални взаимодействия или изказването на експертиза.

Градинарите, водопроводчиците и хората, заети с грижата за деца или възрастни хора, също са сред по-слабо застрашените работници.