Начало Свят Риши Сунак изненада лейбъристите и свика изборите във Великобритания неочаквано рано

Риши Сунак изненада лейбъристите и свика изборите във Великобритания неочаквано рано

74
Британският премиер Риши Сунак
Снимка: БТА

Британският парламент беше официално разпуснат преди предстоящите избори, които се очаква да сложат край на продължителния мандат на консерваторите след малко повече от един месец. Проучванията показват ясно превес за лейбъристите, които вероятно ще поемат властта във възможното следващо управление. Продължението на управлението на консерваторите заобикалящ две десетилетия очевидно е под заплаха.

След смесени реакции на решението му, британският премиер Риши Сунак свика досега най-ранните избори, които се ползуват с известна доза неочакваност. Формалният акт на разпускане на долната камара на парламента се извърши точно в полунощ на днешна дата. Съгласно репортаж на Франс прес, съобщава Дейли телеграф, крайният срок за провеждането на изборите беше наложен за 17 декември, но Сунак реши да ги свика значително по-рано – на 4 юли.

Съществуващите анкети носят на лейбъристите предимство от 45% пред консерваторите със само 23%. Напрежението в управляващата партия се засилва с всеки изминал ден преди изборите, които ще поставят край на управлението на Консервативната партия. Преходът на властта може да бъде реалност след над 14 години на непрекъснато управление от страна на консерваторите.

Необявените желания за реизбиране на 129 депутати представляват сериозен проблем за партията и са знак за нестабилност. Трудностите около Брекзит, скандалите и обществената недоволство са част от процеса, предизвикващ тези драматични промени в британската политическа сцена.

Риши Сунак се опитва да обърне обстановката с предстоящите дебати и обещания за икономически реформи. Но въпросът е дали това ще бъде достатъчно, като се има предвид критиките към управлението и текущите икономически трудности, които са обезкуражили мнозина от избирателите. Лейбъристите се наслаждават на подкрепата на бизнеса и изглежда, че са в предимство за следващото управление.

И така, всичко сочи в полза на лейбъристите в този момент, докато Сунак продължава да се бори да запази изгубената си позиция. Остава да видим дали неговата стратегия за изненада ще е успешна и дали ще има възможност да промени хода на събитията.

Източник: БТА

Още новини от деня – четете тук