Woman_tall_man

Високите хора са по-склонни да развият онкологично заболяване поради по-големия брой клетки в тялото си. Средно рискът от рак се повишава с 10% при превишаване на средния ръст с 10 см, според „Медик Форум“.

Проучванията показват, че високия ръст увеличава вероятността от тумори при мъжете с 9%, а при жените – с 12%. Големият брой клетки в тялото води до неконтролиран процес на тяхното деление и мутация. Това провокира и появата на тумори.

Хормонът IGF-1 може да повлияе върху развитието на онкологично заболяване. Той ускорява скоростта на клетъчното деление според размерите на ръста. В наблюденията си експертите от Калифорнийския университет в Ривърсайд са изхождали от средната височина на жената от 162 см и на мъжете – 175 см.

Установено е, че при жените високия ръст увеличава вероятността от развитие на лимфом, чревни тумори, рак на щитовидната жлеза, гърдата, матката, кожата и яйчниците. При мъжете с висок ръст са регистрирани рак на щитовидната жлеза, бъбреците, жлъчката, червата и кожата.

В същото време, според учените от САЩ, високият ръст не влияе на вероятността от увеличаване на риска от тумори на хранопровода, устата, стомаха и шийката на матката.

предишна статияПадна рекордният джакпот от 1,6 милиарда долара от лотария в САЩ
следваща статияСлънчево време с отслабващ вятър днес