Начало България Решения на проблема с медицинските сестри има – вдигайте заплатите като...

Решения на проблема с медицинските сестри има – вдигайте заплатите като на учителите

69
протест, медицински сестри

В сряда в Комисията по образование се разгледа проблемът с липсата на медицински сестри в България. В четвъртък се проведе обсъждане на същата тема в Комисията по здравеопазване.

Бяха дадени частични причини за проблема, но някои от предложените решения не бяха подходящи.

Вече има успешен пример в нашата страна, който може да послужи за образец – учителската професия.

След голямата стачка на учителите през 2007 година бяха направени няколко промени, които отнеха време да се усетят, но вече имаме свидетелства, че ситуацията се е подобрила значително, поне за учителите в средното образование.

Накратко:

  • Установен е план за увеличаване на заплатите, който беше изпълняван от всички последващи правителства; (увеличението на заплатите в образованието за първите две години от реформата е с 46%); в момента учителите са сред най-добре заплатените хора в редица малки общини, а в по-големите – със средно високи заплати;
  • Бяха затворени 111 малки училища през 2007 г., 340 през 2008 г. и 44 през 2009 г.;
  • Почти всички училища бяха ремонтирани с европейски финансови средства, материалната база беше обновена; в много общини само училищата бяха ремонтирани, а тъй като броят на учениците намалява, този на нуждаещите се от медицински грижи ще увеличава – причината е една и съща – намалена раждаемост, застаряващо население и по-дълъг живот;
  • Местните общности бяха по-активно ангажирани чрез училищните настоятелства;
  • Започна разговор за качество на образованието и повишаване на успехите на учениците, въпреки че много бавно;
  • Бяха организирани инициативи за привличане на млади хора към професията, включително чрез създаване на професионални общности за обмяна и дискусии.

Ако заместите училище с болница и учител с медицинска сестра, вече имате доказано работещ план.

Все пак, нека обърнем внимание на някои специфичности, като предложим решения.

Проблем Решение Влияние върху проблема Вероятност за случване
Несъразмерно високи заплати спрямо работното натоварване Увеличаване на заплатите според натоварването. Промяна ще се усети в рамките на 2 години. Висока   Това е най-лесният и разбираем подход. Има широка обществена подкрепа – средства са налице, проблемът е достигането им до сестрите.
Дълго обучение за специалност, което не се признава в ЕС Намаляване на обучението с поне една година – от 4 на 3 години (ЕС изисква минимум 3 години обучение, за да признае автоматично дипломата на медицинска сестра). Промяна ще се усети в рамките на 2 години. Ниска   Отказ на медицинските университети, липса на разбирателство от МЗ (споменава се директива на ЕО 2005/36).   Емиграцията подкопава усилията за намаляване на продължителността на образованието.    Интересът към професията медицинска сестра досега е слаб.
Лоши условия на труд, особено в общинските заведения Затваряне на общински болници. Създаване на медицински центрове, които предлагат основни медицински услуги при подобри условия. Промяна ще се усети в рамките на 2 години. Ниска   Голямо съпротива на местно ниво, въпреки ниското качество и липсата на медицински специалисти.
Сестрите и акушерките не могат да отворят свои практики, които да се заплащат от НЗОК. Правно разрешение за самостоятелен кабинет за сестрите и акушерките, чиито услуги да се заплащат от НЗОК. Промяна ще се усети в рамките на 1 година. Висока   Вече има положителни импулси за разрешаване на медицинските специалисти да откриват свои практики. Необходим е работещ парламент.
Изискване за наличие на медицинска сестра във всяка яслена група и др. Освобождаване на много сестри от структури, за които няма нужда, като в болничната помощ. Промяна ще се усети в рамките на 1 година. Ниска   Вече са въведени някои законови изключения за обезпечаване на медицински специалисти в яслените групи.
Отпадане на студенти по време на обучението – осъзнават, че тази професия не е за тях. Ориентационни дейности за млади хора на 18-30 години, за да изберат тази професия посъзнато. Промяна ще се усети в рамките на 3-4 години. Средна   Трябва да се създаде нова система за ориентация още в училище, както и активни действия за хора извън образователната система.
Липса на възможности за развитие в кариерата. Ясен план за обучения, семинари, повишаване на квалификацията и др. Изграждане на регламентирана система за продължаващо обучение на здравните специалисти. Промяна ще се усети в рамките на 3-4 години. Средна   Сравнително лесна за планиране и изпълнение мярка.    Зависи от административния капацитет на МЗ и на директорите на лечебните заведения.
Трудно/бавно/невъзможно признаване на специалност на чужди граждани, които биха могли да работят в България. ЕК изрично посочва, че признаването на професионални квалификации не трябва да зависи от езикови познания, освен ако не принадлежи към квалификациите (напр. логопеди, учители по езици). Промяна ще се усети в рамките на 1 година. Средна   Съпротива от страна на лекарите.

 

Нито една реформа не е лесна, особено когато са включени много заинтересовани страни – болници, лекари, общини, НЗОК, докато най-важната – пациентът – липсва в преговорите.

Не се знае дали ще има напредък този път, защото зависи от онези, които години наред само говорят за необходимостта от реформа, без реално да предприемат действия.

Анализът е на Института за пазарна икономика.