Начало Анализ Речта на Тръмп – опит да върне на жителите на САЩ „американската...

Речта на Тръмп – опит да върне на жителите на САЩ „американската мечта“

1002
WASHINGTON, DC - JANUARY 30: U.S. President Donald J. Trump delivers the State of the Union address as U.S. Vice President Mike Pence (L) and Speaker of the House U.S. Rep. Paul Ryan (R-WI) (R) look on in the chamber of the U.S. House of Representatives January 30, 2018 in Washington, DC. This is the first State of the Union address given by U.S. President Donald Trump and his second joint-session address to Congress. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Доналд Тръмп е доволен от себе си през повечето време, а след произнасянето на първата си реч „За състоянието на Съюза“ пред двете камари на Конгреса трябва да е още по-доволен.

Словото му бе добре структурирано, добре казано и най-важното – добре прието, поне от неговата партия.

Това беше реч, която бе с огромен успех по отношение на патриотизма, подкрепена с емоционални истории за истински американски герои, и която има тенденция да постигне добър резултат. Това беше опит да припомни на жителите на САЩ за „американската мечта“.

Мнозина мислят, че огромното неравенство в доходите и загубата на надежда в голяма част от американския народ, е накарал хората да забравят за тази „американската мечта“, но Тръмп иска да покаже, че ще се бори да върне вярата на хората.

Той твърди, че „най-големите данъчни съкращения в американската история“ са възобновили растежа и заяви, че инжектиране на 1,5 трлн. долара в разрушената инфраструктура на страната ще го ускори още повече.

Президентът също призова за повече средства за военните и още милиарди да бъдат изразходвани за нов ядрен арсенал. Заговори и за Афганистан, като обеща да завърши работата, която предишните администрации не успяха да свършат, и да победят талибаните.

Истината е, че ще бъдат необходими десетки хиляди войници и безброй милиарди долари. И дори това не е гаранция за успех – тъй като тази стратегия не е работила в миналото.

В крайна сметка кой на Земята ще плати всички тези разходи? Президентът се надява, че голяма част от разходите за инфраструктура ще бъдат частен капитал. Това остава да се види.

Другата голяма въпросителна след речта е дали е казал достатъчно, за да убеди демократите да се присъединят към имиграционната сделка.

А ако е направил достатъчно, за да спечели демократите, ще загуби ли подкрепата на десните републиканци? Това остава най-големият проблем в американската политика в момента и само времето ще покаже дали тази реч е направила достатъчно, за да промени нещата.

 

Коментар на Марк Остин, „Скай Нюз“

 

предишна статияОАЕ създава първата космическа болница
следваща статияСинът на Ривалдо: Идвам в Левски, за да спечеля трофей!