Начало Култура Реплика на Мона Лиза излиза за продан

Реплика на Мона Лиза излиза за продан

495
Сподели

Реплика на Мона Лиза, която беше страстно защитена от собственика си през 60-те години на миналия век като оригиналното платно на Леонардо де Винчи, ще бъде пусната за продажба тази седмица в Париж,

където се очаква да се сдобие с нов собственик срещу до 300 000 евро, съобщи АФП.

Картината е известна като „Мона Лиза Хекинг“, кръстена на Раймонд Хекинг, търговец на произведения на изкуството, базиран в южната част на Франция, който поставя под съмнение автентичността на оригиналния шедьовър, притежаван от музея Лувър в Париж.

След като купува репликата в град Ница, Хекинг успя да привлече историци на изкуството и журналисти до дома си, за да проучат покупката му, като настоява, че Лувърът е собственик на фалшификат.

Аукционна къща Christie’s ще пусне произведението в продажба в петък, като качеството на репродукцията и необичайната история на репликата я отличават от другите версии на една от най-копираните картини в света.

„Тази работа и нейната история илюстрират очарованието, което Мона Лиза и аурата на Леонардо да Винчи винаги са държали“, казва аукционната къща на уебсайта си, оценявайки цената на репликата мужду 200 000 и 300 000 евро.

Оригиналната Мона Лиза е открадната от Лувъра през 1911 г. от италианеца Винченцо Перуджа, за да бъде върната три години по-късно.

Хекинг погрешно твърди, че върнатото платно не е оригиналът. След смъртта му през 1977 г. репликата му е предадена на семейството му, което е решило да я пусне за продажба.

Коментари