Начало Водещи Рекорден брой участници в тазгодишното издание на „Сурва”

Рекорден брой участници в тазгодишното издание на „Сурва”

965
Сурва

Започва най-големият кукерски фестивал у нас. В двадесет и седмото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник тази година ще участват 7477 души.

Както знаете, Перник е Европейската столица на маскарадните игри. Фестивалът ще започна вчера (26 януари) и ще продължи до неделя (28 януари).

Събитието се очертава като най-мащабното от всички издания досега със своите 7477 участници, което е с около 500 повече спрямо миналата година.

Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина.

Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

„Този фестивал за община Перник и за България е кауза и едно от най-важните неща да се случат подобни събития е да имаш съмишлници”, каза зам.- министърът на културата Амелия Гешева, която използва случая да благодари на община Перник и на всички, които емоционално с усилия, с финанси участват за подкрепата на този фестивал.

По традиция, преди откриването на фестивала, в 9 часа ще бъде открита международна научна конференция, чиято тема тази година е „Маски и политики“.

Още вчера отвори врати и „Мечкарница” – работилница за маски, която ще продължи и през трите дни.

Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е част от програмата на Българското председателство.

предишна статияАПИ: Няма ограничения по автомагистралите, пътищата са проходими при зимни условия
следваща статияСтолична община препоръчва: топлете се на ток, използвайте градския транспорт