Начало Новини Резултати от проверки на млечни продукти в търговската мрежа ще бъдат представени...

Резултати от проверки на млечни продукти в търговската мрежа ще бъдат представени на кръгла маса в София

84
Резултати от проверки на млечни продукти в търговската мрежа ще бъдат представени на кръгла маса в София

Кръгла маса на тема „Резултати от съвместните проверки с контролните органи на млечни продукти в търговската мрежа“ ще се проведе днес в Националния пресклуб на БТА в София от 11:00, съобщават организаторите от Сдружение „За достъпна и качествена храна“. Събитието е съвместно с Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ).

По време на кръглата маса ще бъде представен анализ на резултатите от съвместните проверки с контролните органи и на сектора на млекопреработка и необходимостта от подкрепа във връзка с продължаващата война в Украйна. Ще бъде обсъдена ролята на НАМ и Сдружение „За достъпна и качествена храна“ в повишаване ефективността при проверките за качествени и безопасни млечни продукти, както и предприемане на законодателни промени с цел повишаване на ефективността от осъществявания контрол. Участниците в събитието ще разгледат и възможностите за изменение на нормативната наредба за Български държавен стандарт (БДС) и Защитено наименование за произход (ЗНП) и промяната, която ще настъпи в детското и училищно хранене.

В кръглата маса ще участват Владислав Михайлов, председател на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите, както и нейни членове; д-р Андрей Велчев, председател на Сдружение „За достъпна и качествена храна“.

За участие са поканени представители на Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи, Прокуратурата на Република България, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Съветът за електронни медии (СЕМ), Националната асоциация за защита на потребителите в България, Независимия съюз на потребителите в България, Българската национална асоциация „Активни потребители“, Национална лига – потребители на услуги, Националното сдружение за потребителска информация и съвети на гражданите, Независимия съюз на потребителите в България, Потребителския център за информация и изследвания, Федерацията на потребителите в България, Университета по хранителни технологии, Тракийския университет, Нов български университет, Българската асоциация на микробиолозите.