Карантината да бъде съкратена от 14 на 5 дни, в които да не се правят излишни тестове. Революционното предложение е на водещия германски вирусолог Кристиан Дростен. Ето и аргументите му:

По думите на Кристиан Дростен е смело да се твърди, че след пет дни опасността от заразяване на околните е преминала. Аргументацията обаче е свързана с въпроса какво може реално да се направи за избягване на нов локдаун. Според него, няма полза от това всички възможни класове в училищата или всички работни места да се поставят под продължителна карантина. Друго предложение на вирусолога от „Шарите“ е първите пет дни да не се „прахосват“ за тестове, а едва след изтичането им да се проверява за наличието на инфекция и дали засегнатият все още е заразен.

Във връзка с нарастващия брой на новите заразявания, което показват и данните на института „Роберт Кох“, Дростен подчерта, че на този етап от пандемията все повече се заразяват млади хора, при които заболяването преминава по-леко. Предполага се, освен това, че много от тях изобщо не търсят лекарска помощ и не биват диагностицирани – например поради угризения на съвестта, тъй като са били на парти.

Що се отнася до придобиването на имунитет след преболедуване, известният германски вирусолог казва, че известните дотук няколко случая на повторно заразяване не са от съществено значение.

„Към края на пандемията тези случаи могат да достигнат и до пет процента“, предполага Дростен.

Това обаче съвсем не означава, че бъдещата ваксина няма да действа.

55 на сто от германците биха се имунизирали

Много от германците обаче са против ваксинирането, припомня „Ди Цайт“. Изданието цитира представително проучване, проведено онлайн от хайделбергския политолог Раймут Цолнхьофер, според което готовност да се имунизират проявяват 55 процента от анкетираните германци, 21 на сто не са взели решение, а 24 процента са против. Но за създаването на групов имунитет трябва да се ваксинират поне три четвърти от населението. И неизбежно възниква въпросът какво ще се случи, ако в крайна сметка ваксина бъде създадена, но не бъде приета от обществото? Ако броят на скептично настроените е твърде голям, за да може ваксината да бъде ефективна?

Продължават и дискусиите за ползата от маските. У Дростен тези дискусии не срещат никакво разбиране. Или както посочва вирусологът, „…очевидно е, че и най-обикновените платнени маски улавят капчиците, разпръсвани във въздуха“. По думите му, маските играят решаваща роля и спрямо аерозолите – могат да ги задържат, дори да не са поставени по най-правилния начин. Аерозолите могат и да се „промъкнат“ покрай  маската, но това не води до пряка опасност от зараза на околните, подчертава той.

Няма да се наложи нов локдаун

Германският здравен министър Йенс Шпан от своя страна изтъкна, че дистанцията, хигиенните правила и маските остават „най-добрите оръжия“ в борбата срещу вируса. Лично той не вярва да се стигне до нов локдаун като през пролетта. Сега вече знаем как благодарение на маските и дистанцията нормалната работа на търговските обекти, например, може да върви, без да се налагат ограничения:

„На базата на днешните знания вече няма да бъдат затваряни нито фризьорски салони, нито магазини“.

Няма нужда и от забрана на посещенията в домовете за възрастни хора и сходните обекти, подчерта министърът.

[tcm id=“1″]

Текст: „Дойче веле“.