marica-iztok-2

Амбициите на хората да влияят върху природата не са от вчера и са се уголемявали успоредно с техническия напредък. Индустриалната революция, а преди това преминаването от номадство към уседналост са станали възможни главно заради безжалостното използване на природните ресурси. Това променяло ландшафта, климатичните условия, екосистемите, както сега е модерно да се казва, но променяло и живота на хората. Той ставал по-сит и по-сигурен.

В по-ранните епохи експлоатацията на природните ресурси и влиянието върху окръжаващата среда са били стихийни и несъзнавани. В по-нови времена намесата на хората се планира. С идването на комунизма в Съветския съюз станаха възможни концентрацията на огромни пари и държавна принуда в невиждани мащаби.

Например отклоняването на реките Амурдаря и Сърдаря за напояването на памуковите полета в Средна Азия. Резултатът може да се види днес – пресъхването на Аралско море.

По-възрастните софиянци помнят проекта за „софийско море“, в основата на който е обръщането на Искъра, който трябвало да черпи вода от Дунава. И още какви ли не безумия.

Сега ЕС си е поставил амбициозната задача до 2050 година да има „неутрална към климата“ икономика, което ще рече такова ниво на вредните емисии (основно въглероден двуокис), което не влияе на околната среда.

За тази цел бяха въведени т.нар. квоти за вредни емисии. Част от квотите са безплатни, а друга част се плащат – основно от производителите на енергия, основана на изгаряне на въглеводороди.

Постепенно безплатните квоти намаляват, а платените поскъпват.

Този механизъм изправи пред фалит втората по големина електроцентрала в България – ТЕЦ „Марица Изток 2″, която само тази година трябва да плати 570 милиона лева за вредни емисии.

Държавата се принуди да обяви, че ще плати квотите – иначе трябва да се внася ток, а отдело ще бъдат загубени десетки хиляди работни места.

Зеленото лоби, което и в България е доста силно, вика – затваряйте, бе, вие си купувате евтин ток, като плащате със здравето си.

България беше посочена от Съда на ЕС като страна, която е сред трите, в които има най-голямо увеличение на вредните емисии. Пред нас са Естония и Малта, веднага след нас – Испания и Португалия.

Но всъщност най-големите замърсители в Европа са Германия, Франция и Италия. Трите произвеждат близо половината от всички вредни емисии.

В световен мащаб най-големите замърсители са САЩ и Китай. Щатите не подписаха Протокола от Киото за намаляване на вредните емисии, а за Китай документът не предвижда ограничения (за Индия – също).

При всички положения затварянето на централите на въглища ще подобри качеството на въздуха и вероятно ще помогне за удължаване на продължителността на живота.

Уравнението обаче има и втора страна. Откъде ще получаваме ток и колко ще струва.

На този етап нищо не налага България ударно да затваря централите. До постигането на целите, поставени от ЕС, има доста време. То може да бъде използвано за постепенно преминаване към по-чиста енергия. За 10-15 години инвестициите във възобноявеми източници ще са се изплатили, технологията (както например стана с мобилните телефони) ще е поевтиняла и тогава ще можем да затваряме ТЕЦ-ове.

Сега не.

Няма нужда да се правим на по католици от папата.

предишна статияМоже ли да се преобърне „газовата каруца“ на Москва?
следваща статияБиолози: Оризът е вреден, съдържа арсен