Начало Новини РАЗШИРЕНА ...

РАЗШИРЕНА По време на Пасхалното бдение папата призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи

54
РАЗШИРЕНА
                                                По време на Пасхалното бдение папата призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи

По време на Пасхалното бдение снощи папа Франциск призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи, предаде ДПА.

Тези кризи са „камъните на смъртта“, каза предстоятелят на Римокатолическата църква в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана в навечерието на католическия Великден. Той спомена по-конкретно безпощадността на омразата и жестокостта на войната, които разбиват копнежа за световен мир, но също така егоизма и безразличието. Възкресение Христово ще премахне тези камъни, изрази в същото време увереност Франциск.

В нощта срещу Великден християните празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос, след смъртта му на кръста, посочва ДПА.

Папата каза още, че Възкресение Христово трябва да даде на хората кураж и надежда. „Това е силата на Бог: победата на живота над смъртта, триумфът на светлината над мрака, връщането на надеждата насред разрухата на провала“, изтъкна той. 

Светият отец заяви, че след Страстната седмица Пасхалното бдение е повод за радост. „Сестро, братко, дано сърцето ти прелее от радост в тази свята нощ!“, отправи пожелание той в своята проповед.

По време на службата папата кръсти осем възрастни: четирима италианци, двама южнокорейци, японец и албанка.

Франциск не показа признаци на умора, въпреки че службата в присъствието на 6 хиляди вярващи продължи два часа и половина, отбелязва Франс прес. Вчера участието му в Кръстния път изненадващо бе отменено в последния момент, което повдигна нови въпроси за здравето на 87-годишния папа.

Папата обаче води бдението снощи седнал, посочва АП. Той прочете проповедта си сам, но звучеше дрезгаво.

Повече от час след като влезе в базиликата, Франциск произнесе 10-минутна проповед със силен глас, като от време на време прочистваше гърлото си, отбелязва АП.

Утре, както повелява традицията, Светият отец ще отслужи сутринта Великденска литургия, а по обед ще отправи своята благословия „Урби ет орби“ („Към града и към света“).