Начало Новини РАЗШИРЕНА ...

РАЗШИРЕНА По време на Пасхалното бдение папата призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи

39
РАЗШИРЕНА
                                                По време на Пасхалното бдение папата призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи

По време на Пасхалното бдение снощи папа Франциск призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи, предаде ДПА.

Тези кризи са „камъните на смъртта“, каза предстоятелят на Римокатолическата църква в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана в навечерието на католическия Великден. Той спомена по-конкретно безпощадността на омразата и жестокостта на войната, които разбиват копнежа за световен мир, но също така егоизма и безразличието. Възкресение Христово ще премахне тези камъни, изрази в същото време увереност Франциск.

В нощта срещу Великден християните празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос, след смъртта му на кръста, посочва ДПА.

Папата каза още, че Възкресение Христово трябва да даде на хората кураж и надежда. „Това е силата на Бог: победата на живота над смъртта, триумфът на светлината над мрака, връщането на надеждата насред разрухата на провала“, изтъкна той. 

Светият отец заяви, че след Страстната седмица Пасхалното бдение е повод за радост. „Сестро, братко, дано сърцето ти прелее от радост в тази свята нощ!“, отправи пожелание той в своята проповед.

По време на службата папата кръсти осем възрастни: четирима италианци, двама южнокорейци, японец и албанка.

Франциск не показа признаци на умора, въпреки че службата в присъствието на 6 хиляди вярващи продължи два часа и половина, отбелязва Франс прес. Вчера участието му в Кръстния път изненадващо бе отменено в последния момент, което повдигна нови въпроси за здравето на 87-годишния папа.

Папата обаче води бдението снощи седнал, посочва АП. Той прочете проповедта си сам, но звучеше дрезгаво.

Повече от час след като влезе в базиликата, Франциск произнесе 10-минутна проповед със силен глас, като от време на време прочистваше гърлото си, отбелязва АП.

Утре, както повелява традицията, Светият отец ще отслужи сутринта Великденска литургия, а по обед ще отправи своята благословия „Урби ет орби“ („Към града и към света“).

предишна статияКубрат Пулев спечели интернационалната титла на Световната боксова асоциация след победа по точки над украинеца Ихор Шевадзуцкий
следваща статияПлевенският театър отбеляза 97 години от рождението на Иван Радоев с поетичния пърформанс "Един бял лист"